Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Njena Ekselencija Vera Jovanovska Tipko: “Vi ste most koji spaja naše dve zemlje”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

28. 12. 2017. Niš

Autor: Ivana Petrović Izvor: City radio

T'GA ZA JUG JE ONO ŠTO NAS SPAJA 3

Njena Ekselencija Vera Jovanovska Tipko: “Vi ste most koji spaja naše dve zemlje”

Makedonska zajednica u Nišu okupljena je oko udruženja “Vardar“. Pre nekoliko dana, ovo veoma aktivno udruženje građana proslavilo je svoj veliki jubilej – 15 godina postojanja i rada. Povodom toga, organizovana je svečana akademija u niškom Pozorištu lutaka, kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice, na čelu sa Njenom ekselencijom ambasadorkom Makedonije u Srbiji, Verom Jovanovskom – Tipko.

Pored nje, proslavi „Vardara“ prisustvovao je i predsednik Nacionalnog saveta za makedonsku zajednicu Srbije, Borče Veličkovski, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa predstavnicima nekih gradskih opština, te brojne članice i članovi „Vardara“ ali i mnoge Nišlije koje prepoznaju i poštuju njihov rad i doprinos koji pružaju široj društvenoj zajednici. Pored podsećanja na početke rada ovog udruženja, na sve akcije u kojima su učestvovali, na njihov nesebični kulturni ali i humanitarni rad, prisutni su mogli da čuju divnu, emotivnu makedonsku muziku, poeziju i pesmu. 

Bio je tamo i City radio. Da oslušnemo, snimimo i prenesemo delić te atmosfere sa obeležavanja važne obletnice „Vardara“. Da procenimo da li „T`ga za jug provejava” i u trenucima najveće radosti. I zaista, nakon intoniranja državne makedonske a potom i srpske himne, prvo što čujemo jeste izvanredna interpretacija upravo stihova braće Miladinovaca. Stihove govori Monika Ilkova, lektor za makedonski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Blage Petruševski, predsednik udruženja “Vardar” u toploj uvodnoj reči srdačno je pozdravio sve goste rečima dobrodošlice a ujedno im se i zahvalio što su prihvatili poziv da prustvuju svečanoj akademiji. Posebnu zahvalnost Petruševski je izrazio prema gostima koji su doputovali sa strane kako bi uveličali proslavu značajnog jubileja i poželeo im je ugodan boravak, u kako je naglasio našem lepom gradu Nišu.

Posebnu čast članicama i članovima „Vardara“ učinila je svojim dolaskom Njena ekselencija ambasadorka Makedonije u Republici Srbiji , Vera Jovanovska Tipko. Obraćajući se prisutnima, ambasadorka Jovanovska je istakla da je i u svoje lično ime ali i u ime cele ambasade Makedonije došla da bi, pored čestitki udruženju Vardar, uputila nekoliko važnih poruka sunarodnicima koji žive u Nišu. Najvažnija od njih je ta, da svi zajednički rade u jačanju odnosa dve zemlje, Makedonije i Srbije a prema rečima Jovanovske, upravo je makedonska zajednica najčvršći most za povezivanje dve zemlje.

Njena ekselencija je u nastavku istakla da Republika Makedonija je trajno opredeljena da neguje i gradi dobre odnose sa svim susedima, među kojima Republika Srbija zauzima značajno mesto i sa kojom postoje iskrene, tradicionalne, prijateljske veze. U tom smislu ona je naglasila da samo kroz iskren i otvoren dijalog naše dve zemlje mogu da prevaziđu svaki potencijalni nesporazum i iskušenje koje im se nađe na putu.

Skupu se obratio i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji Borče Veličkovski, koji je rekao da se ujedno oseća i kao gost i kao domaćin a kao razlog tome je istakao da pored toga što se obeležava 15 godina postojanja Udruženja „Vardar“ u isto vreme se proslavlja i 13 godina postojanja Nacionalnog saveta.

Svečanu akademiju su izvođenjem tradicionalne makedonske muzike učinili lepšom i emotivnijom članice i članovi niškog hora Grazia, za koje ljudi iz udruženja Vardar kažu da su verni i posvećeni saradnici svih kulturnih događanja u organizaciji Vardara.

Nišlije veoma blagonaklono gledaju na značajan doprinos koji „Vardar“ pruža kulturnom miljeu grada. Kolika je ta naklonost prema sugrađanima iz makedonske zajednice dokazuje izuzetna posećenost svih manifestacija koje Makedonci organizuju, što se moglo videti najbolje septembra meseca u toku Dana makedonske kulture. Iako je program bio izuzetno bogat i odvijao se na brojnim lokacijama u gradu, sve je bilo odlično posećeno. Od izložbe makedonskog vajara kojim su Dani i otpočeli, preko književnih večeri i promocija, do projekcija filmova makedonske kinematografije i pozorišne predstave koju su izveli gosti, glumci iz jednog makedonskog penzionerskog društva. Posebnu draž je imalo preplitanje Dana makedonske kulture sa Sićevačkom književnom kolonijom koja se tih dana paralelno odvijala. Da je to zaista sve iskrena podrška ovoj maloj ali veoma značajnoj nacionalnoj zajednici u Nišu potvrdio je i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Udruženje Makedonaca „Vardar“ postoji već 15 godina što ga čini prvim, to jest najstarijim društvom u Srbiji. Na prve dane udruženja okupljene je podsetio Blagoje Ilijevski. On je opisao kako su izgledali njihovi počeci ali i kako je izgledala sama osnivačka skupština 20.decembra sada već davne 2002.godine. Sa brojnim se izazovima udruženje susretalo kroz godine postojanja. Kako kažu, volje im nije manjkalo ali im ponekad okolnosti nisu išle na ruku. Na primer, celih pet godina nisu imali prostorije gde bi se okupljali. Prevazilazili su to tako što im je gostoprimstvo pružala Violeta Jovanović, inače i sama članica, a u to vreme i sekretar udruženja Vardar, koja im je ustupala kancelariju za sastanke. Nakon 2006, objašnjava Blagoje, na njegovu inicijativu Nacionalni savet je otvorio regionalne kancelarije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Pošto je postojala mogućnost za to, u istu kancelariju je useljeno i udruženje „Vardar“ i u njoj je i dan danas.

Od tog trenutka, počele su da se realizuju ozbiljnije aktivnosti pa je već 2007. organizovana proslava nacionalnog praznika Makedonije, Ilindena, sa preko 400 gostiju. Nešto pre toga održana je i niška promocija časopisa na makedonskom jeziku „Videlina“ kojoj je prisustvovao tadašnji ambasador Makedonije, Viktor Dimovski. Gospodin Ilijevski se takođe osvrnuo i na drugi važni jubilej – trinaest godina postojanja Nacionalnog saveta za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji, kao i na njegov značaj i ulogu za osnaživanje zajednice Pored pomenutih stvari, Blagoje Ilijevski je napomenuo da je Nacionalni savet formirao nacionalni ansambl „Toše Proeski“, kao i makedonsku biblioteku a da će se graditi i Makedonska kuća u Jabuci, gde i živi najveći broj Makedonaca u Srbiji.

Samo finale svečane akademije kojom je obeležena petnaesta godišnjica udruženja imala je naročit svečarski karakter jer tada su, tradicionalno dodeljena priznanja najistaknutijim i najaktivnijim članovima makedonske zajednice, koji su uložili najviše energije i truda za promovisanje i očuvanje makedonskog jezika i kulture u Srbiji.  Nagrada je od strane Nacionalnog saveta uručena i najboljem udruženju Makedonaca u zemlji. 

Jedna od zlatnih plaketa završila je u rukama predstavnika Pozorišta lutaka u Nišu da bi im se kako je rečeno odužili za dugogodišnju saradnju sa makedonskom zajednicom u gradu. Pored njih plaketu su dobili i: Gradska biblioteka u Plandištu, Gradska opština Medijana u Nišu,  Opština Plandište zato što su prvi uveli makedonski jezik u službenu upotrebu. Poslednju zlatnu plaketu predsednik Nacionalnog saveta je uručio ambasadorki Makedonije  Veri Jovanovski Tipko za izuzetnu saradnju i podršku koju je pružala Nacionalnom savetu makedonske zajednice u Srbiji. Ono što je prisutne goste akademije naročito obradovalo jeste to da je za ovogodišnje najbolje udruženje Makedonaca u Srbiji nagrađeno Udruženje „Vardar“, a nagradu je u ime svih primio Blage Petruševski, koji je naglasio da je ova nagrada veliki podstrek za sve članove „Vardara“ da u 2018.koja nailazi budu još aktivniji i bolji.

Ovo je bio samo delić onoga što se 19.decembra u Pozorištu lutaka moglo videti, čuti, doživeti i osetiti a što su organizovale naše komšije, naše Nišlije a Makedonci povodom svog jubileja. U sledećoj emisiji serijala "T`gaza jug je ono što nas spaja" razgovaraćemo, smejaćemo se i tugovati sa dve naše sugrađanke, Makedonke iz Niša.  A šta su dve šarmantne dame sa nama podelile saznaćete ako tačno u 18h budete na 99.9MHz. 

DANAŠNJI NASTAVAK SERIJALA MOŽETE PRELUŠATI I NA SOUND CLOUD-U CITY RADIJA KLIKOM NA OVAJ LINK.

REALIZACIJU SERIJALA PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage