Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

29. 01. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Osam godina uspešnog rada "Južnih vesti"

Kada je na današnji dan, pre ravno osam godina, Đorđe Padejski, tadašnji šef NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo, klikom miša "oslobodio" prvi zvanični tekst portala "Južne vesti" niko nije ni slutio da je taj klik označio početak rada sigurno najuticajnijeg i najcitiranijeg medija na jugu Srbije.

I najupornije "neverne Tome", koje su na "klince" iz redakcije "Južnih" gledali sa visine, komentarišući da nekakva online novina nema baš mnogo šansi da ostane i opstane, razoružala je NUNS-ova nagrada za istraživačko novinarstvo, koju su dobili upravo za taj prvoobjavljeni tekst, istraživanje o raznim mahinacijama na niškom Aerodromu. I tako je sve krenulo. I traje još uvek.

Grade "Južne vesti" svoj poseban identitet zasnovan na kritičkom izveštavanju i istraživanju o raznim zloupotrebama para građana, kao i malverzacijama u javnom sektoru, ne zapostavljajući međutim ni druge važne teme, od sporta, preko kulture, pa do zabave. Uvek okrenuti građanima, što građani, sudeći po broju poseta portala itekako umeju da cene. Nažalost, upravo to kritičko izveštavanje je trn u oku mnogih pa su u prethodnih osam godina novinarke i novinari "Južnih" više puta bili izlagani pretnjama, zastrašivanju i pokušajima diskreditovanja uglavnom od nosilaca nekih visokih javnih funkcija u javnim preduzećima i u gradovima iz kojih izveštavaju. 

Iako su sve te pretnje, "preporuke", zastrašivanja uredno prijavljivane pravosudnim organima nijedna do sada nije doživela da bude i kažnjena ali je od svega bitnije da tim "Južnih vesti" nisu pokolebale.  Naprotiv, iz godine u godinu, ovaj medij se unapređuje novim sadržajima, pa tako, pored vesti na portalu, obimnijih istraživačkih priča, posetioci portala već nekoliko godina za redom, mogu da prate i zanimljivu video produkciju kroz formate "15 minuta", "60 minuta" i specijalizovan veoma zahtevan izborni program koji se online emituje iz studija u Nišu a realizuje u svim gradovima i opštinama gde "Južne" imaju dopisnike. 

Veoma je teško sažeti šta su sve naše kolege iz "Južnih" uradile za 8 godina postojanja, ali je zanimljivo izdvojiti njihovo  istraživanje vezano za kupovinu automobila preko Gerontoloških centara, za Ministarstvo rada u vreme kada je na njegovom čelu bio Aleksandar Vulin. Iako se našlo u najužem izboru za NUNS-ovu nagradu i 2017, ta nagrada im je izmakla. Ono što je važnije, na osnovu upravo tog novinarskog istraživanja Agencija za borbu protiv korupcije je naložila istragu Ministarstva i spornih kupovina "škoda superb" preko "čudnih" tendera.

Osnivačima, uredniku i celom novinarskom i tehničkom timu "Južnih vesti" želimo još mnogo, mnogo dobrih priča, čitalaca i nagrada.

Zato što su, između ostalog, "Južne vesti" i najbolja odbrana od stereotipa "Što južnije, to tužnije". Jednostavno, retko se koji grad može pohvaliti takvim portalom, u službi građana a bez upadanja u opasne zamke senzacionalizma i tabloidizacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije