Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

16. 02. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Maslenica i Poklade uz ruski čaj i palačinke u Domu vojske

U Domu Vojske će se 18. februara obeležiti ruski praznik Maslenica uz bogat kulturno-umetnički program, palačinke i ruski čaj, najavljuju iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”. Program počinje u 12 sati.

Svečanost povodom praznika MASLENICA i POKLADA, biće održana u velikoj sali Doma vojske u Nišu uz bogat kulturno umetnički program a nakon toga i koktel za sve prisutne, uz mogućnost degustiranja originalnog ruskog čaja i palačinki, najavljuju organizatori Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus” i udruženje penzionisanih porodoficira Niša. Manifestacija se izvodi uz pokroviteljstvo Grada Niša.

U programu učestvuju  Hor "Branko" i hor Osnovne škole Ratko Vukićević, učenici Gimnazije Bora Stanković, orkestar "Impresija" i drugi.

“Najavljen je dolazak  Nj.E. ambasadora RF Aleksandra Vasiljevića Čepurina, Gradonačelnika Niša g-dina Darka Bulatovića, komandanta Kopnene Vojske generala Miloša Simovića i drugih ličnosti iz javnog i kulturnog života”, kažu organizatori.

Ove godine Maslenica se obeležava od 12. do 18. februara u nedelji pred početak Velikog posta. Maslenica je nedelja zabava, palačinki, najavljuje kraj zime, početak Velikog posta i obećava proleće.

Maslenica je vreme za najbliže, za praštanje, veselje i naravno palačinke!

Kod nas su to poklade. koje se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg ili velikog posta („bele poklade“). Koreni ovog praznika su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa.

Nekako prihvaćena ruskim pravoslavnim kalendarom, Maslenica je zapravo uporni ostatak „posvećenja proleća“ koji pripada paganskim običajima obožavanja prirode, agrarnih tradicija i povećane svesti promene godišnjih doba.

Maslenica je prvobitno bila vezana za prolećne ravnodnevice, trenutak kada u proleće Sunce prolazi direktno iznad ekvatora, pa dan i noć imaju istu dužinu. Od sve četiri tačke u kalendaru, prolećna ravnodnevica se najviše cenila u starim društvima jer je označavala povratak sunčeve svetlosti nakon zimske tame.

Maslenica sadrži reč „maslo“ što znači puter, iako neki naučnici tvrde da najstarija verzija „misja pust“ – što znači bez mesa.

Bez obzira na objašnjenje, “maslena nedelja” je vreme za puter, sir i krem, i na ono što je kod nas poklada, u Engleskoj karneval i Mardi Gras u Španiji i Francuskoj, javna proslava povratka svetla i toplote i poslednji dah zabave i masne hrane – i palačinki naravno!

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” Sekcija za ruski jezik tradicionalno obeležava Maslenicu uz “brdo” palačinki. Ove godine Maslenica je obeležena 14. februara, u sredu, u  Svečanoj sali škole, uz palačinke i rusku muziku. Za ovu priliku učenici su priredili i simboličnu izložbu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije