Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži od gradonačelnika Niša da hitno povuče sumnjive izmene konkursa za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

15. 03. 2018. Niš

Izvor: Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Javno pismo gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži od gradonačelnika Niša da hitno povuče sumnjive izmene konkursa za medijske projekte

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LP) izražava javni protest zbog načina na koji je Grad Niš raspisao medijski konkurs, a samo dan nakon toga odlučio da ovaj konkurs izmeni. S obzirom da se izmena odnosi na maksimalnu visinu sredstava koja mogu biti opredeljena po jednom projektu, postavlja se pitanje kojim se kriterijumima vodio Grad kada je odlučio da ovaj limit podigne sa 4 na 9 miliona.

 

Koalicija upozorava gradonačelnika Niša da je gornji limit konkursa za projektno sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja za produkciju TV sadržaja 5 miliona, te da ne postoji projekat koji je moguće realizovati za 9 miliona u periodu od maksimalno 7 meseci.

Takvim postupanjem se otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša.
 
Takođe, koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća gradonačelnika na brojne kontroverze koje su pratile prošlogodišnji medijski konkurs u Nišu, počev od toga da neki niški mediji koji su jasno prepoznati od strane lokalne zajednice kao društveno odgovorni, sa dugom tradicijom u projektnom finansiranju i ostvarivanju javnog interesa, nisu dobili za svoje projekte ništa, pa do toga da su značajna sredstva dodeljena čak i učesnicima konkursa koji su osnovani na dan raspisivanja konkursa, bez ikakvih referenci u realizaciji sličnih projekata.
 
Zato koalocija poziva gradonačelnika Niša da odmah povuče izmenu konkursa za medije koju je Grad objavio samo dan nakon njegovog raspisivanja i sprovede konkurs u skladu sa javnim interesom građana Niša.

U javnom pismu, koalicija posebno ukazuje gradinačelniku da obratiti pažnju na način izbora stručne komisije, jer je najviše pritužbi prošle godine bilo upravo na kompetentnost članova komisije koja je ocenjivala projekte.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije