Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

18. 06. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio, Južne vesti

"Stanari" dobili presudu protiv Toplane

Niški Prekršajni sud doneo je presudu protiv niške Toplane po tužbi Udruženog pokreta slobodnih stanara zbog kršenja Zakona o energetici. Ovo javno preduzeće je zbog nepotpisivanja ugovora sa pojedinačnim korisnicima u zakonskom roku do 2016., kažnjeno sa pola miliona dinara a tadašnji direktor Zoran Stojanović kao odgovorno lice sa 20.000, nepravosnažno.

"Prekršajni sud je presudio, po tužbi UPSS, da su JKP „Gradska toplana“ Niš i njen bivši direktor odgovorni što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije.

Ova presuda je od izuzetnog značaja za sve korisnike toplotne energije. U svom obrazloženju sud konstatuje da su kupci, bez sklopljenih ugovora, evidentno oštećeni jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele ili ne uslugu grejanja. Oštećeni su i jer nisu u mogućnosti da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije. Takođe, korisnici su oštećeni uključenjem trećeg lica, JKP „Objedinjena naplata“, čime trpe štetu, jer su prinuđeni da plaćaju nametnutu „uslugu“ o čemu se nisu izjasnili, a što je zakonska obaveza." - kaže se u saopštenju UPSS nakon dobijanja presude.

"Stanari" dalje navode da je sud potvrdio ono što ovo udruženje već tri godine tvrdi o tome da su korisnici grejanja višestruko oštećeni.

"Takođe je i Prekršajni sud ukazao bahato ponašanje poslovodstva toplane, dalje, ukazano je na to da je direktor bio svestan da nečinjenjem mogu nastupiti zabranjene posledice i da je olako držao da ih može sprečiti ili da one neće nastupiti." - saopštavaju iz UPSS-a.

Sadašnji direktor Toplane, Predrag Milačić, izjavio je za "Južne vesti", da ne želi da komentariše još uvek tu presudu ali da će se Toplana sigurno žaliti. On je za ovaj niški portal rekao da je do sada sklopljen 801 ugovor sa korisnicima a da se procenjuje da ih u Nišu ima 30.000 a to je opravdao time da ne postoji mehanizam putem kojeg bi se korisnici mogli naterati da sklapaju pojedinačne ugovore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije