Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

27. 02. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Deca iz vrtića "Bambi" obeležila Dan ružičastih majica

Danas je Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Njegovom obeležavanju priključila su se deca i vaspitači vrtića "Bambi" u Nišu.

U mnogim zemljama sveta ovaj dan simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara i prihvaćen je 2007.godine. Povod je bio događaj u provinciji Nova Škotska. Učenik jedne škole došao obučen u roze majicu i bio izložen brutalnom nasilju od strane vršnjaka. Dečak je nošenjem ružičaste majke podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma.

Uz znak podrške, čitav razred pretučenog dečaka se pojavio obučen u roze. Na taj način je roze majica postala svojevrsni zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

U vrtiću "Bambi" povodom Dana ružičastih majica organizovan je čitav niz aktivnosti u kojima su učestvovala deca ali i vaspitači.

"Kroz igru koja je deci ranog uzrasta najzanimljivija, izrađivali smo lutke emocija, kolaž tehnikom ukrašavali srca kao poklon drugu, deca su izrađivala krune, kravate, naočare, narukvice, ram za fotografisanje, majice. Realizovana je muzičko ritmička igra „Ljubav je“ i performans sa kišobranima, deca su glumila i sa velikim uspehom prikazala konfliktne situacije u grupi ali su predlagali i rešenja.

U opuštajućim igrama, deca su vežbala disanje, naučili su da osete svoj udah energije i izdah koji opušta i umiruje telo. Vaspitno osoblje vrtića radi novih saznanja o prevenciji nasilja igrom, prisustvovalo je predavanju „Igrom protiv nasilja“. Sa željom da deca srećna i vesela odrastaju bez nasilja, potrudili smo se da jasno i glasno pošaljemo poruku svima: "Nasilje prestaje ovde! Budi ljubazan!" - poručili su iz ovog niškog vrtića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage