Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Sviranjem klavira došao do suda, iliti gde je nestala komšijska solidarnost?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

19. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Sviranjem klavira došao do suda, iliti gde je nestala komšijska solidarnost?

Da se završi na sudu mnogo je načina, a jedan koji je obeležio nedelju za nama je i zbog sviranja klavira, pod obrazloženjem da pravi buku. Komšije ne možemo da biramo, možemo samo da se nadamo da će nas od svega zla zadesiti najmanje i da ćemo koliko-toliko imati dobar odnos. Sada ostaje pitanje kada je stvarno tačka pucanja opravdana i koliko smo spremni daleko da odemo kada se osećamo ugroženo, a koliko zakon može da reši sporove kao što je ovaj.

Izreka: ,,Bolje dobar komšija, nego dobra ograda“, u ovom slučaju zid, bi najbolje opisala ono što se desilo mladom pijanisti Vladimiru Aćimoviću, protiv koga je zbog sviranja klavira podneta krivična prijava na osnovu tužbi koje godinama podnosi njegov komšija. Saglasnost da ima dozvolu da svira potpisali su svi stanari osim jedne porodice, koja godinama negoduje na njegovo sviranje.

Vladimira je policija posećivala u više navrata i dolazili su sa različitim stavovima po pitanju muzike. ,,Od policije sam imao razne reakcije i ne bih voleo da ih osuđujem. Ono što policija treba da radi je da dolazi na poziv prijava i ja ih razumem, ali onda treba da dolazi i kada se pozivaju zbog klubova i kafića, da se zakon primenjuje na sve ljude podjednako". Neki od predloga koji su stizali od policije su ti da se klavir oduzme ili skloni u podrum.

Vladimir  je priznati muzičar, stipendista Ministarstva prosvete i Međunarodne akademije u Lihtenštajnu. Studira u Beogradu i Gracu, dobitnik  je dvadesetak međunarodnih nagrada. Aćimović tvrdi da je policija pokrenula prekršajni postupak zbog javnog remećenja reda i mira, na osnovu tužbi koje je komšja podnosio kada bi on dolazio kući na raspuste.  ,,Povređen sam jer su mene oduvek prijavljivali, ne razumem zašto su tako to tretirali. Svaki put kada bih probao da dođem do nekog kompromisa, oni mi ne bi otvorili vrata ili bi prijavljivali policiji kako sam dolazio da ih uznemiravam, iako lično nismo imali nikakvih konflikata, to je bio njihov odgovor.“ Ono što je Vladimira posebno pogodilo je što se sviranje klavira tretira kao prestup koji čine huligani. ,,Ne terete me za prekršaj  na osnovu kućnog reda, pošto sam svirao u dozvoljeno vreme, već me terete za navodno veliku buku koju je stvarao klavir s tim što se to nije dokazalo jer se buka nije merila,“ rekao je Vladimir.

,,Osećaj je duboko poražavajuć, daćemo zakonu da da svoj stav i ako se bude ispostavilo da sam kriv, ta će se kazna isplatiti. Ja sam neko ko se bavi scenskim nastupom i za scenu kažem da je veliko nadahnuće i golgota jer vas opije i omađija, međutim ovo je jedan od retkih javnih nastupa koji je desio pred prekršajnim sudijom, za koje mogu samo da kažem da je golgota," kazao je Aćimović.

Kako Vladimir ističe bitno je naglasiti da su navodi da se na tom klaviru svakodnevno vežba neosnovani, kao i navodi da je polukoncertni klavir preglasan nisu osnovani, jer se prijavljivalo i zbog pijanina koji je osmišljen da bi se sviralo u zgradi. 

Pisao je Ministrarstvu prosvete i  kulture, kao i kabinetu predsednika države Aleksandra Vučića, ali još uvek nije  dobio konkretan odgovor. Na taj gest se odlučio jer je i od komunalne policije i upravnice zgrade dobio vetar u leđa, jer niko od njih ne smatra da je to prekršaj. Što se epiloga tiče, kaže da očekuje da će razum pobediti.

Komentari (5)

ostavi komentar
ned

20.09.

2020.

Istina [neregistrovani] u 08:42

Budite objektivni

Neobjektivno. Procitah ovo u BLICU

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/oglasio-se-i-komsija-koji-je-prijavio-pijanistu-punih-11-godina-nismo-reagovali/k9ve3gh

Kako mali laze. Usi mu treba izvuci.

Odgovori
ned

20.09.

2020.

Dara [neregistrovani] u 06:37

Sramota

Sram vas bilo city radio!!! Ovo je placeni clanak. Pogledajte izjavu komsije u Blicu pa sagledajte pravu situaciju.

Odgovori
ned

20.09.

2020.

Koka [neregistrovani] u 06:32

Frizider

Ovaj decko iskace iz frizidera...

Odgovori
ned

20.09.

2020.

Ika [neregistrovani] u 06:31

Problem

Imao sam isti problem. Resio sam tako sto ssm izolovao sobu. Nema potrebe za ovim...
Kao muzicar znam koliku jacinu zvuka postize ovaj klavir ali i koliko smeta vezbanje klavira.

Odgovori
ned

20.09.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 06:22

Jednostrano novinarstvo

Ocaj clanak govori sve:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/oglasio-se-i-komsija-koji-je-prijavio-pijanistu-punih-11-godina-nismo-reagovali/k9ve3gh

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage