Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

20. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Advokat Mitić: Nije problem klasična muzika, problem je buka

Advokat Zoran Mitić, koji zastupa komšije koje su zbog buke prijavile mladog niškog pijanistu, Vladimira Aćimovića rekao je za City radio, da je u javnosti došlo do zamene teza i naglasio da se ne radi o tome da je nekome problem klasična muzika, već je problem buka koju stvara polukoncertni klavir.

Stvar treba pojednostaviti. On ima polukoncertni klavir u svom stanu, na kome vrlo često svira i na kome uvežbava dela koja bi trebalo da izvede. To podrazumeva vežbanje koje je, naravno, višesatno u toku dana. Taj polukoncertni klavir proizvodi buku između 70 i 95 decibela. Prema odluci koju je doneo Grad Niš, dozvoljena buka koju možete da proizvodite u svom stanu je do 35 decibela. Očigledno je da on proizvodi veću buku od dozvoljene“, rekao je advokat Mitić.

Sasvim je svejedno da li se buka proizvodi klavirom ili bilo čime drugim, problem je u tome koliku buku proizvodi, naveo je Mitić.

To smeta, to jednostavno nije dozvoljeno i on to jednostavno ne sme da radi. Eto, to je cela priča“, izjavio je advokat Mitić.

On je dodao da stambena zgrada nije mesto gde bi trebalo da se uvežbava sviranje i da bi trebalo da se njegovim klijentima, ali i svim stanarima, obezbedi da nesmetano koriste svoje nepokretnosti.

Znači, radi se samo o tome, da klavir proizvodi zvuk koji je jači od onoga koji je Zakonom dozvoljen. Ja sam se i pozvao na odredbe Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa, koje su jasne, da je nedozvoljeno, ukoliko neko koristi svoju nepokretnost, da na bilo koji način onemogućava druge da koriste svoju nepokretnost. Previše buke, neprijatnih mirisa ili bilo kakvih drugih smetnji opravdava da se pokrene postupak, kao što je pokrenut ovaj za remećenje javnog reda i mira“, rekao je Mitić.

Advokat Zoran Mitić je na kraju dodao da će njegovi klijenti, ukoliko bude potrebno i ukoliko se sve nastavi, pokrenuti odgovarajući parnični postupak, kojim bi se zabranilo pijanisti da na navedene načine ometa korišćenje nepokretnosti.

Da podsetimo, prijava protiv Vladimira Aćimovića, pijaniste, podelila je nišku javnost. Dok jedni vide u prijavi atak na umetnost, drugi, upućeni u slučaj, smatraju da su komšije koje su prijavile Aćimovića bile tolerantne dugi niz godina ali da je svakodnevno vežbanje na polukoncertnom klaviru učinilo njihov život nepodnošljivim, te da je prijava razumljiva. Prema svemu sudeći čitava stvar će imati epilog na sudu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage