Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Uzbunjivač Dragan Stamenković: Da sam izneo laži o Hitnoj pomoći, do sad bih bio u zatvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

13. 10. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Uzbunjivač Dragan Stamenković: Da sam izneo laži o Hitnoj pomoći, do sad bih bio u zatvoru

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu doneo je presudu u slučaju Dragana Stamenkovića, uzbunjivača iz niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Prema odluci suda, Hitna pomoć treba da isplati Stamenkoviću skoro 420.000 dinara zbog toga što su javno objavili njegovo ime kao uzbunjivača, i to na četiri oglasne table. Uzbunjivač vodi još nekoliko procesa protiv ove ustanove.

Stamenković se pita zbog čega se procesi koji se vode u niškim sudovima nikako ne privode kraju i kaže da ima opravdanu sumnju da to koči supruga direktora Hitne pomoći, predsednica Višeg suda u Nišu. Kaže i da je ona radila u Apelacionom sudu, koji je takođe kočio njegove procese.

„Ne mogu da tvrdim, ali postoji osnovana sumnja da je to tako. U Nišu se sudilo 3 godine, a svi znamo da je direktorova supruga predsednica Višeg suda i da je ranije bila u Apelacionom sudu. Posle 3 godine ljudi u Beogradu su odmah presudili. Videli su moje prijave, njihove izjave i odmah su dosudili u moju korist bez prava na žalbu. Nisu hteli da vrate na ponovno suđenje jer sam bio čist kao suza“, rekao je Stamenković za City radio i dodao da mu je krivo što će dosuđenu sumu platiti građani Niša. On je objasnio da Hitna pomoć nema novca da isplati tu sumu, kao i da su zbog toga tražili novac od grada.

Uzbunjivač i vozač ambulantnih kola Dragan Stamenković naglasio je da je najstariji radnik ove ustanove, da je 36 godina u Hitnoj pomoći, ali da je nezapamćeno ono što se dešava za vreme mandata direktora Slavoljuba Živadinovića. On je kao vozač saniteta prešao čak 4 miliona kilometara, što je kao da je zemaljsku kuglu obišao 96 puta. Nakon toga je, kako kaže, degradiran i doživeo je šikaniranje, provokacije, telefonske pozive i pretnje – sve zbog toga što je direktor javno objavio njegovo ime, kao uzbunjivača, na četiri oglasne table.

„Trebalo je da pravnik Hitne Pomoći ukaže da ne sme da se objavi moj identitet. Takođe, Inspekcija zdravlja je omogućila da moja prijava dođe u ruke poslodavca. To nikako nisu smeli da im daju“, rekao je Stamenković i dodao: „Ja sam rekao istinu. Da sam izneo laži o Hitnoj pomoći, do sad bih bio u zatvoru.“

On kaže da je pored svih uvreda, pretrpeo i smanjivanje plate. Naime, plata mu je 3 meseca smanjivana po 20 odsto, a čak je dobio i 15 dana zabrane ulaska u ovu ustanovu, bez dinara plate. Više puta mu je, kako kaže, menjano radno mesto. Zbog toga je, takođe, podneo tužbu protiv Hitne pomoći. On se zahvalio advokatskom timu iz Pištaljke, zbog njihove stručne pomoći pri vođenju spora.

Kako je naglasio, prijavljivaće i dalje sve nepravilnosti, ali se nada da ih neće biti. Do sada je obaveštavao javnost o neispravnim vozilima, o prodaji maski zaposlenima, kao i nedostatku opreme na početku pandemije koronavirusa. Prijavljivao slučaj sa restoranom koji je Hitna pomoć izdavala i kome su se računi plaćali iz budžetskih sredstava. U ovom i još nekoliko slučajeva, sudski postupak je i dalje u toku.

Inače, Stamenković ima status četvorostrukog uzbunjivača, jer je prijavljivao sanitarnoj inspekciji, inspekciji rada, budžetskoj inspekciji i saobraćajnoj policiji. Hitna pomoć je zbog toga imala određene sankcije, čak su plaćali i kazne zbog neispravnosti vozila.

Stamenković najavljuje i da će tek biti rešena situacija sa prekovremenim radom za vreme pandemije koronavirusa, ali i uopšte. Prema njegovim rečima, veliki broj radnika zahteva da im se isplati prekovremeni rad, a rukovodstvo ih ubeđuje da nemaju dovoljan broj sati, dok zapravo nisu imali dovoljan broj ljudi. Grad Kragujevac treba da isplati 350 hiljada evra na ime prekovremenog rada, a Stamenković sličnu presudu očekuje i za Niš. Istakao je da borba za pravdu nije nimalo laka i da treba mnogo strpljenja: „To treba da se izdrži na svojoj koži - i psihički i fizički i materijalno. To je borba“, rekao je Stamenković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage