Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekonomija

27. 02. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio; foto: MCN

Neće više biti povlašćenih i zaštićenih kupaca struje

Direktor „Jugoistoka“, Igor Novaković, izrazio je zabrinutost da će se ovo preduzeće, zbog reorganizacije poslovanja Elektroprivrede Srbije, zatvoriti. On je objasnio da je u poslednja 4 meseca, koliko je on na toj funkciji, „Jugoistok“ povećao naplatu i smanjio dugovanja. Novaković ističe da se na godišnjem nivou ukrade električne energije u vrednosti od 26 muliona evra, kako kaže, kradu i radnici i građani.

Na konferenciji za novinare u Media centru u Nišu direktor „Jugoistoka“ predstavio je boljitak u poslovanju ovog preduzeća, ali i izrazio zabrinutost zbog procesa reorganizacije EPS-a.

Prema njegovim rečima, reorganizacija EPS-a bi mogla da dovede do gašenja ovog, ali i još 4 preduzeća EPS-a i onda oni ne bi poslovali samostalno kao i do sada. Na sastanku Upravnog odbora EPS-a i ministarke energetike zaključeno je da se pred Vladu Srbije iznese predlog kojim bi EPS poslovao po sistemu „1+5“ što bi značilo da bi „Jugoistok“, kao i ostala ovakva preduzeća, nastavila da rade kao i do sada.

„1+5“ je sistem po kome bi EPS nastavio da funkcioniše tako što bi EPS ostao baza, plus „Jugoistok“, „Elektrovojvodina“, “Elektrosrbija“, “Elektrobeograd“ i „Centarkragujevac“.

„Jugoistok je jedino zdravo privredno tkivo Niša i jugoistočne Srbije. Ovo bi dovelo do gašenja jedinog velikog preduzeća u Nišu koje godišnje doprinosi oko 500 miliona dinara u kasu Grada i 2,5 miliona priliva malim i srednjim preduzećima koja rade zahvaljujući 'Jugoistoku'. Za 4 meseca, koliko sam ovde povećali smo naplatu za  2,4 miliona evra i naplatili dugove svima. Tvrdim da više neće biti povlašćenih i zaštićenih kupaca, kao što ih je bilo do sada“, rekao je Igor Novaković, direktor „Jugoistoka“.

On tvrdi da je do sada bilo povlašćenih i zaštićenih potrošača, da su to uglavnom bili partijski funkcioneri, multimilioneri, najbogatija preduzeća i sedišta političkih partija. On takođe tvrdi da je i svima njima isključena struja i da više neće biti povlađivanja.

Samo Grad duguje ovom preduzeću 260 miliona za neplaćene račune u poslednje 2,5 godine. Najveće dugovanje prema njima ima rudnik „Bor“, oko 5 milijardi dinara.

Novaković kaže i to da su na tržištu i pokvarena brojila za električnu energiju i da je siguran da su u to umešani i radnici „Jugoistoka“, a da policija intezivno radi na tome da se takva brojila sklone sa tržišta.

„Apelujem na građane koji su skoro kupili brojila ako vide da ona ne rade baš kako treba, da im se potrošnja električne energije smanjila u odnosu na ranije, da nam jave da se to zameni, jer su kazne zatvora od 1 do 5 godina“, kaže Novković.

Naglasivši da je ovo preduzeće „srce“ niške privrede, Novaković je rekao da bi gašenjem ovog preduzeća Niš izgubio još jedno veliko preduzeće i da bi time ostali bez privrede u gradu, ali i da bi još mnogo manjih preduzeća koja sarađuju sa „Jugoistokom“ izgubili posao, a sav novac bi išao centralizovano u Beograd.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

27.02.

2013.

Konstantin Reinkarnirani [neregistrovani] u 16:30

Izgubljeno poverenje....

Njegov tata je ošišao Niteks. Sad narod kao očitava brojila, a ne oni. Daj vuku da cuva ovce pa će da zatekneš stado. A beogradizanti su na putu i da distribuciju ukradu od Nišlija. Možda je vreme da se narod probudi i kaže - dosta ste bre ugrađivali, mi bi da prokontrolišemo i brojila i očitavače brojila i rukovodioce naplate i očitavanja i ugrađivače i isključivače! Prvo ukradoše privatno osnovan radio Niš jos 1925-te, pa sad bi i distribuciju da prepišu na tetku iz Beograd. Nemate bre pečat od Nišlije! http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=268&cl=05

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije