Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekonomija

20. 10. 2016. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Saradnja privrednika iz Rusije i Srbije

Ruska privredna delegacija posetila je Niš, sa ciljem povezivanja ruskih i srpskih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se povećao izvoz domaćih proizvoda, a time i proizvodnja. Na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori istaknuta je zainteresovanost Rusa za hranu, posebno otkup voća, a pažnju je privukao i turistički potencijal ovog regiona.

Predstavnici Gradske uprave i Veća sastali su se u Gradskoj kući sa delegacijom Saveza kozaka Rusije. Na sastanku su ruskim preduzetnicima predočili mogućnosti za saradnju sa Srbijom. Predstavnici ruske privredne delegacije nekoliko dana su obilazili proizvodne pogone u Srbiji, a veliku pažnju privukao im je Niš i region južne Srbije.

„Cilj našeg dolaska je pomoć našoj braći Kozacima i da napravimo ekonomsku osnovu te naše saradnje sa privrednicima u Srbiji. Očekujemo da dobijemo privredne, odnosno komercijalne ponude na ruskom jeziku u elektronskoj formi, a onda ćemo mi te predloge prezentovati ruskim investitorima“, rekao je Vasilije Filipovič Hejlo, zadužen za ekonomsku saradnju Rusije sa Srbijom.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju najveća je šansa juga Srbije za ekonomsku saradnju sa Rusijom, ali je ruska strana zainteresovana da investira i u druge oblasti industrije u našoj zemlji, prema rečima zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura.

„Ruska delegacija se informiše o potencijalima saradnje u Nišu, najviše u oblasti poljoprivrede odnosno u prerađivanju poljoprivrednih proizvoda i izvozu naših poljoprivrednih proizvoda i prerađevina u Rusiju“, objašnjava Banđur.

Ruska delegacija bila je i na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, na kome je istaknuto da su Kozaci najviše zainteresovani za hranu, posebno otkup voća.

Inače, u našem regionu se 60 hiljada domaćinstava bavi poljoprivredom. Trećina teritorije zauzima poljoprivredno zemljište i najviše se gaje žitarice, dok je tek 12 odsto predviđeno za proizvodnju voća i povrća.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije