Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekonomija

10. 08. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Drugi moratorijum -spas ili još veće dugovanje?

Danas je poslednji dan da građani odluče hoće li iskoristiti drugi moratorijum, tj. odlaganje naplate duga od strane banaka za još dva meseca. Oni koji ne žele da iskoriste ovu mogućnost, dužni su da se jave svojoj banci i nastave sa otplatom duga, dok oni koji žele zastoj otplate ne moraju da se javljaju. Moratorijum se odnosi na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Moratorijum je odlaganje naplate duga. Dug se ne otpisuje, on postoji, ali odlaže se i moguće je, u dogovoru s bankom napraviti plan otplate. Ova pogodnost je doneta u cilju ublažavanja posledica pandemije virusakorona i znači puno posebno onima koji imaju ratu za stambeni kredit ili neko veće dugovanje, s obzirom na to da nisu svi radili u vreme pandemije, objašnjava Snežana službenica jedne banke i dodaje mnoge delatnosti su pogođene, a građani su ostali bez posla pa i nemaju kako da plate kredit, a izvršitelji nisu rešenje, jer smo svi pogođeni krizom.

Svako će postupiti u skladu sa svojom finansijskom situacijom dodaju u banci i kažu da većina ljudi produžava rok za otplatu kredita i kreditnih obaveza, jer je situacija teška.

Jovan je odlučio da iskoristi prednosti moratorijuma, kako kaže. Podigao sam kredit za stan.U vreme pandemije smo radili sa smanjenim kapacitetima pa mi je i plata bila manja, znači mi ovo produženje. Jasno mi je da postoji kamata, ali u ovom trenutku ću ipak iskoristiti moratorijum.

Isto mišljenjenje deli i Radica koja kaže da je odložila naplatu kreditnog duga za dva meseca. Imala sam dosta nepredviđenih troškova, posebno jer mi je majka bila bolesna.Nemam drugo rešenje nego da odložim plaćanje duga, pa čak i uz kamatu. 

Građani češće biraju opciju odlaganja, nadaju se da će kroz dva meseca moći da nastave sa izmirivanjem svojih obaveza, kada situacija bude povoljnija. Mada ima i onih koji ne žele da duguju, pričaju u banci.

Javila sam svojoj banci jutros da ne želim da prihvatim moratorijum. Bojim se rizika. Radim u turizmu, situacija je teška i neizvesna.Naša delatnost je jako pogođena. Meni dete polazi na fakultet od jeseni, sve i da se dug odloži na dva meseca tu je kamata. Ne želim da rizikujem i odlažem dugovanje po kreditnoj kartici. Isplatiću zaostali dug, ispričala je nam je Slavica.

Nakon isteka dva meseca banka je dužna da pošalje plan otplate duga. Postoji redovna kamata koja se obračunava tokom ta dva meseca odlaganja i linearno se raspoređuje na ostatak vremenskog trajanja kredita. A sam rok za otplatu duga se produžava za 60 dana.

Kada banka klijentu dostavi plan otplate duga, dužan je da u roku od 7 dana odgovori. Ukoliko banka ne dobije odgovor, smatraće se da je klijent saglasan sa načinom otplate duga.

Pored ove, napominju u banci, postoje još dve opcije. Prva je da klijent plati obe rate odjednom, nakon produženog roka otplate i druga opcija je da klijent plati samo kamatu, dok se rate raspoređuju.

Iako se pojavila informacija da građani koji su uzeli kredit kod neke od banaka, imaju pravo na tužbu, pravnici napominju da su banke donele mogućnost otplate kredita na taj način i da sa pravne strane nema odstupanja, a samim tim ni osnova za tužbu.

Iz banke poručuju građanima da im odluku jave telefonom ili da ih o njoj obaveste elektronskim putem kako bi se sprečilo širenje virusa i sačuvalo zdravlje zaposlenih i klijenata. Apeluju pre svega na penzionere koji spadaju u rizičnu grupu da ne dolaze u prostorije banaka, već da odluku jave telefonom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage