Home  |  Vesti  |  Ekonomija  |  Hotelijeri, ugostitelji i turistički radnici predočili probleme gradskim čelnicima i zatražili pomoć
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekonomija

08. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Hotelijeri, ugostitelji i turistički radnici predočili probleme gradskim čelnicima i zatražili pomoć

Epidemija virusa korona uticala je na mnoge privredne grane. Jedni od najpogođenijih su hotelijeri, ugostitelji i turističke agencije. Kako bi predočili svoje probleme čelnicima Grada, oni su sa gradonačelnicom i većnicima održali sastanak u Gradskoj kući, na kome su izneli konkretne probleme i zatražili pomoć.

Tatjana Mićić, direktorka hotela „Tami Residence“ istakla je da hotelijeri trpe ogromne gubitke.

„Moram prvo da kažem da je 2020. godina krenula veoma dobro. Mi smo čak imali povećanje, na nivou grada čak i 40% u broju noćenja. Međutim, onda nas je omela korona. Kinezi su krenuli da otkazuju svoje aranžmane već u decembru, u martu mesecu smo imali nekih 70%, u aprilu 90%, a zatim je usledila odluka Vlade i vanredna situacija kada nismo ni radili. Prvi naš radni dan bio je 5. maja, tada smo imali svega 2% popunjenosti, pa do dana današnjeg. Finansijski to je 98% pada u odnosu na prošlu godinu“, izjavila je Mićić.

Ivan Spasić, vlasnik hotela „Ambasador“ i „My Place“ naveo je kako hotelijeri očekuju smanjenje poreza na imovinu i neko odlaganje potraživanja uz reprograme.

Predstavnici turističkih agencija, koji su protestovali pre nekoliko nedelja, još jednom su iskazali u koliko se teškoj situaciji nalaze. Bojan Milosavljević ispred turističkih agencija kazao je da su gubici bili jako veliki i dodao da ne trpe samo oni zbog toga, već i mnoge delatnosti oko njih. On je poručio da su gotovo svi uzeli pomoć od države kako bi radnicima isplaćivali minimalce i da je bilo minimalnog otpuštanja, ali bi ta situacija mogla vrlo lako da se promeni u narednim mesecima.

„Nešto od toga može lokalna samouprava određenim svojim izmenama i dopunama da promeni i da poboljša odnosno da pomogne u ovim mesecima kovida“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nakon sastanka.

Iz JKP „Naissus“ i „Medijana“ predstavili su konkretna rešenja. Kako navodi Dragan Pavlović, direktor JKP „Medijana“, u skorijem periodu trebalo bi da se pređe sa modela naplate po kvadraturi, na model naplate po težini otpada, kako bi se izmenila naplata potraživanja prema hotelijerima.

JKP „Naissus“ će, kazao je Zoran Ignjatović, uvesti jedan vid moratorijuma, tačnije, sklopiće sa hotelijerima ugovore o moratorijumu na izvršenje usluga do kraja godine.

Kako se na sastanku moglo čuti, ovo je bio tek prvi u nizu sastanaka koje će održavati gradski čelnici sa predstavnicima ovih delatnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage