Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Hronika

05. 06. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Južne vesti

Hapšenja zbog korupcije u gradskoj opštini Palilula

Pripadnici policije u saradnji sa nadležnim tužilaštvima uhapsili su u ponedeljak, u više odvojenih akcija u Srbiji, 27 osoba a podigli krivične prijave još protiv 102, pod sumnjom da su izvršili krivična dela vezana za korupciju. I u Nišu je uhapšeno nekoliko osoba.

U saopštenju MUP-a navodi se da su u Nišu uhapšene tri osobe osumnjičene da su oštetile gradsku opštinu Palilulla za 1.280.192 dinara. 

Njima se na teret stavlja da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave  a uhapšeni su: službeno lice gradske opštine Palilula u Nišu  N.B. (1985), odgovorno lice agencija za konsalting „Prva Consulting“  J.D. (1976) i stvarni vlasnik turističke agencije „MM turs“ M.A. (1979).  

"Južne vesti" objavljuju da je reč o zameniku predsednika GO Palilula Nikoli Božiću koji je, ujedno i poverenik OO Srpske napredne stranke u toj niškoj opštini. Zajedno sa njim je uhapšen i opštinski većnik Palilule i vlasnik "MM Tursa", Milan Andrejić, kao i vlasnik "Prva konsaltinga".

Pronevere za koje se terete su vezane za realizaciju projekta prekogranične saradnje Bugarska - Srbija 2007 -2013 "Living green" a Božić se sumnjiči da je omogućio da se u celosti konsalting preduzeću i turističkoj organizaciji isplati 662.900 dinara po osnovu zaključenih  ugovora i ispostavljenih faktura, iako ugovorene obaveze nisu bile ispunjene u celosti. Takođe se sumnjiči da je slično delo učinio i kada je reč o agenciji "Prva konsalting".

Da podsetimo, pod sumnjom da su počinili malverzacije vezane za isti projekat finansiran od strane EU, pre godinu dana su uhapšeni i Božić ali i bivši predsednik GO Palilula, Boban Džunić, ali protiv njih nisu podignute optužnice sve do danas. Tada su sumnjičeni da su oštetili GO Palilula za oko 3 miliona dinara kroz navodno štampanje promo materijala.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 

U odvojenoj akciji u Nišu je lišen slobode i A.L. (1978)  odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ , zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. 

Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalu javnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala. Na osnovu tako dostavljenih lažnih podataka, sumnja se da je A.L.  zaključio okvirne sporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji "VIP tours&service" pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.2 miliona dinara.

U Nišu je podignuta i jedna krivična prijava. Njom je obuhvaćena vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Ona se tereti da je od aprila do maja ove godine angažovala  privatno lice da okreči prostorije Zavoda za transfuziju krvi, iako je znala da lice koje je angažovala nema registrovanu radnju za obavljanje ove delatnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage