Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lepe vesti

24. 05. 2016. Niš

Autor: Katarina Velkov Izvor: City radio

Najduža trka na svetu “Peace run” prošla i kroz Niš

Peace run ili Trka mira iz Crne Gore došla je i u Srbiju, a 19. maja je upaljena baklja obasjala i naš grad u Parku Čair ispred Dečijeg kulturnog centra.

Svetska trka mira prošla je kroz Srbiju od 16. do 20. maja, a Nišlije su učesnike pozdravile manifestacijom održanom u to ime u četvrtak po podne. Ovo je najveća svetska globalna manifestacija posvećena miru, skladu, prijateljstvu i svemu onom dobrom i plemenitom što povezuje ljude. Učesnici ove trke nose upaljenu baklju kao simbol ljudske težnje za lepšim i srećnijim svetom, na tom putu obiđe milione ruku,  putuje iz zemlje u zemlju i simboliše ono što svako ljudsko biće pokušava da pronađe a to je mir, kažu organizatori.

„Ono što je sama poenta cele trke, jeste da se promoviše sport jer kada ste na nekoj svetloj strani ne možete da koristite oružje, laži, ništa ono negativno, već zapravo mi pokušavamo da pobedimo sve to loše što danas postoji u svetu. Trenutno je aktuelno oko 66 sukoba u svetu i naše osnovno oružje jeste trčanje, mi trčimo za svetski mir, to je i sama poenta svega ovoga.“ – kaže Nišlija Miloš Antić, jedan od učesnika trke.

Na svom putu kroz Evropu baklja prolazi 8 meseci, 49 zemalja, a trasa je duga 24000 kilometara. Ove godine je u Srbiju ušla iz Crne Gore, prošla kroz Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Kruševac, Ribarsku banju, Prokuplje, Niš, Dimitrovgrad i na granici sa Bugarskom ide dalje. Miloš izjavljuje da su učesnici bili vrlo lepo dočekani u svakom od gradova.

„Trku je podržala vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski savez, i naravno sve lokalne samouprave u svim gradovima gde smo dočekani jako lepo i gde su nas sportski savezi, razni sportski klubovi, dečica iz škola dočekala sa jako puno pozitivne energije.“

Ovu tradicionalnu manifestaciju podržavale su tokom godina i mnoge poznate ličnosti.

„Glavni promoter je Karl Luis, a baklju su držali i Nelson Mendela, Papa, Majka Tereza, Mihail Gorbačov, teniska legenda Bil Džin King, tako da, trka jednostavno predstavlja jednu lepu zabavu i sve je veća manifestacija, tako da je veoma lepo što je Niš bio domaćin baklje.“ – dodaje Miloš za City radio.A da li bilo ko može da se priključi internacionalnom timu trkača?

„Da, bilo ko. Ko god želi može da dođe, prisustvuje, a što se tiče samog učestvovanja u trci i rekreativci i sportisti na sajtu peacerun.org mogu da apliciraju i uvek mogu da se priključe trci gde god ona trenutno jeste. Pošto je uvek velika zainteresovanost, ukoliko nema mesta, ponekad mora i da se čeka ali kao što se kaže – onaj ko želi to će i ostavriti, nekako se uvek slože kockice.“

„Peace run“ je kao ideja osnovana 1987. godine, od strane Šri Činmoja, ambasadora mira u Ujedinjenim Nacijama. Od tada se trka odvija na svih 7 kontinenata, čak je bila i na severnom i južnom polu, i na svake 2 god se dešava u Evropi. Ove godine je krenula u februaru iz Portugalije, a završava se 8. oktobra u Rimu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije