Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lepe vesti

15. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Muralima čuva sećanje na slavne ličnosti

Niš je grad prepun mladih talenata koji ga umetnošću oplemenjuju. Baš takav je i Sava Mišić koji se odlučio da oslikavanjem murala na javnim mestima, ali prvenstveno školama da svoj mali doprinos i sačuva sećanje na značajne ličnosti i dešavanja koja su obeležila našu istoriju.

Na tu ideju je kako kaže došao slučajno kada je radio svoj prvi veći mural u Čairu, posvećen herojima sa Košare i Paštrika, a kasnije su ga angažovali i navijači Radničkog kada je na tribinama naslikao njihove preminule navijače Japu i Saleta, što je izazvalo dobre komentare. Sada oslikava škole iz želje da deca imaju pred sobom što slikovitije dočarane ličnosti po kojima škole nose ime. 

Došao sam na ideju da svaka škola ima mural ličnosti po kojoj je dobila naziv i citat po kojoj je ta ličnost poznata. Radio sam nekoliko škola, svi komentari su pozitivni, a najviše su deca srećna. Kad sam radio prvu školu Milan Rakić, došao  sam do zaključka da im to mnogo znači kada mi je jedno dete reklo; ,,Dobro, sada barem znamo kako je izgledao Milan Rakić". Oni se svakako susreću kroz udžbenike, ali je pitanje koliko im ostane u pamćenju, dok ga ovako gledaju svakog dana i možda se javi zainteresovanost da se bave njegovim delima, da pročitaju i nauče nešto što je on napisao, rekao je Sava Mišić.

Sava je takođe i nastavnik likovnog u Specijalnoj školi sa domom učenika Bubanj, gde predaje deci sa posebnim potrebama i dodaje da se deca najlakše izražavaju kroz umetnost. ,,Ta deca su najsrećnija kada se izražavaju kroz likovno stvaralaštvo i najveći broj najbolje se izražava kroz likovnu umetnost. Ja sam srećan zbog toga što se toliko raduju predmetu. Uspevaju da pored svega naprave dobra dela. Posetio  sam nekoliko izložbi i bio sam oduševljen time. Možda su to neke od boljih izložbi koje sam posetio. Oni stvaraju iskreno i nema laži i prevare kao i sva deca ali kod njih je to baš zastupljeno. Likovna umetnost dobro utče na svu decu. Možda bi trebalo da se poradi na eksterijeru škole, da bude malo više murala i da dečije okruženje bude obeleženo likovnom umetnošću."


On kaže da mladi generalno nisu dosta zainteresovani za istoriju, ali  da ima omladine koja se bavi time kroz izučavanje, slikanje i umetnost generalno. ,,Nastojim da oživim neke likove iz nacionalne istorije i događaje baš zbog toga da to ne padne u zaborav. Svakako ne bi palo u zaborav, nisam ja neki faktor ali osećam  potrebu da kao umetnik iskažem ljubav prema nacionalnim herojima, našoj zemlji i istoriji našeg naroda," zaključio je Mišić.

Do sada je oslikao četiri škole, a ponudio se svim direktorima da uz zajedničku saradnju naprave što bolji mural sa citatom. Jedino što mu je potrebno jeste dobro mesto za mural i boje. ,,U tom sam projektu da poklonim murale koji mogu da budu edukativnog karaktera i da oplemene škole," izjavio je Sava i dodao da mu za svaki mural treba okvirno dva dana i da najviše voli kada ih završi u toku vikenda pa mališane u ponedeljak sačeka takvo iznenađenje. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage