Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

11. 11. 2010. Nema spajanja Sremca i Bore

Jedna ili dve gimnazije

Ministarstvo prosvete neće prihvatiti predlog da se Prva niška gimnazija Stevan Sremac i Gimnazija Bora Stanković spoje u jednu školu, rečeno je na sastanku direktora ovih gimnazija sa pomoćnikom ministra prosvete u Beogradu.

Direktori dveju niških gimnazija Milan Stojanović i Ljiljana Zlatanović, dobili su uveravanja od pomoćnika ministra Želimira Popova, da do spajanja neće doći.

Vest da je predlogom Plana upisa đaka "Mreža škola", predviđeno da se Prva niška gimnazija Stevan Sremac i Bora Stanković spoje u jednu školu uzdrmala je nedavno Niš. Na nju su reagovali i zaposleni u školama, ali i sadašnji i bivši učenici. Radi se o predlogu "Mreže škola", koji je dao republički Zavod za unapređenje obrazovanja po nalogu Ministarstva prosvete. Međutim i dalje je sve ostalo na nivou predloga. Direktor Prve niške gimnazije Stevan Sremac, Milan Stojanović, izjavio je za City radio da je pre dva dana dobio potvrdu u Ministarstvu prosvete da do spajanja ipak neće doći:

"Oduvek sam smatrao da ta priča o spajanju dveju gimnazija ne može da prodje i da je to samo predlog koji je bio preuranjen i donet bez prethodne konsultacije sa ljudima koji su relevantni na tom polju. Od kada je krenula čitava priča nakon ovog predloga, ja sam imao više razgovora sa nekim našim lokalnim zvaničnicima na nivou grada, a takodđe i sa ljudima u Ministarstvu prosvete, i već imamo potvrdu da Ministarstvo prosvete neće prihvatiti taj predlog. Ministarstvo prosvete predložiće nešto drugo, ali do spajanja neće doći."

Dve niške gimnazije kako je ranije predloženo neće se spojiti u jednu iz više razloga, kaže Milan Stojanović:

"Sa jedne strane, spajanjem škola ne bi se uštedelo ništa, a dobila bi se jedna ogromna škola koja se jednostavno ne uklapa u politiku Ministarstva prosvete. Pomoćnik ministra sa kojim smo razgovarali upravo je to i rekao, da bi se spajanjem dobila škola od 1.500 učenika a već postoji negativno iskustvo kada je reč o tako velikim školama. Uveren sam da ne možemo više da pričamo o takvoj mogućnosti. Koleginica iz Gimnazije Bora Stankovic, Ljiljana Zlatanović, narodni poslanik iz Niša Dušan Milisavljević, koji je i zakazao sastanak u ministarstvu, i ja, bili smo zajedno u Beogradu i razgovarali sa pomoćnikom ministra Želimirom Popovim. Mi smo kroz taj razgovor dobili potvrdu da tako nešto neće moći da se desi."

Kada je reč o tome da jedna od škola, najverovatnije Bora Stanković, dobije novu zgradu, Milan Stojanović kaže da se i na tu temu razgovaralo sa gradskim zvaničnicima, i da će se to pitanje najverovatnije rešavati u naredne dve godine:

"Trebalo bi da se pronađe adekvatan prostor za drugu gimnaziju, jer je procena da bi i jedna i druga gimnazija daleko bolje funkcionisale da imaju zasebne zgrade. Sa druge strane i u razgovoru sa pomoćnikom ministra rečeno nam je da bi to bilo dobro rešenje za naš problem. Tu pre svega mislim na tu skučenost i teškoće u radu, jer delimo prostor. Kako je planom o reformi gimnazija predviđeno da gimnazije rade jednosmenski, onda bi to mogao biti početak te priče da naše dve škole, svaka u svojoj zgradi, rade u jednoj smeni i da onda bude i više prostora i mnogo više vremena za dodatne i vannastavne aktivnosti, što je u ovim uslovima jako teško. To je nešto što nas tek očekuje, ali ukoliko do toga dođe doneće mnogo koristi i jednoj i drugoj školi, i omogućiće mnogo bolju organizaciju nastave i uopšte funkcionisanja škola."

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage