Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

02. 11. 2012. Niš, Tami Residence

Autor: Bojan Zeljkovic Izvor: City Radio

Održivo stanovanje za Rome

Projekat održivog stanovanja za Rome predstavljen je na okruglom stolu u Nišu. Osnovna ideja skupa, na kome su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija i preduzetnici, je kako organizovati Rome u stambene zadruge i na taj način poboljšati uslove u kojima oni žive.

Nije tajna da Romi na teritoriji Srbije žive u jako lošim uslovima. Takav je slučaj i sa pripadnicima romske zajednice u niškom naselju “Crvena zvezda”. Oni sa strepnjom dočekuju zimu.

“Svima nam je jako loše, ne samo meni i mojoj porodici.  Živimo u sobama punim vlage, deca su nam stalno bolesna, a osim dečijeg dodatka, ne dobijamo nikakvu pomoć", kaže Firmeza Morina, žitelj ovog naselja.

Za obnovu romskih naselja potrebna je pomoć države i lokalne zajednice, ali u uslovima recesije ni država ne može mnogo da pomogne.

“U poslednje vreme Romi sebi postavljaju više standarde života i ne mogu da čekaju na državne i lokalne programe koji se tiču ekonomskog jačanja, pa izlaz vide u migracijama. Oni na ovaj način izazivaju revolt javnosti, ali ta javnost je takođe nekada mogla da bude revoltirana podatkom da od 100 Roma, jedan doživi 60-tu godinu, da je smrtnost dece tri puta veća no inače”, napominje direktor "Yurom centra" u Nišu, Osman Balić.

Prema njegovim rečima, jedini izlaz je u formiranju stambenih zadruga, kako bi Romi, uz pomoć stranih fondova, obnovili kuće u kojima žive, jer je u ovim trenucima neozbiljno tražiti bilo šta od države koja je u velikoj krizi.

"Potencijali Roma mogu biti angažovani", kaže Branislava Žarković iz "Hausing centra" za unapređenje stanovanja ugroženih grupa i dodaje da je dobar primer organizovanja Roma primenjen na terotoriji Vojvodine, gde je “Ekumenska humanitarna organizacija” iz Novog Sada razvila jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“.

“Procesom obnove naselja rukovode stanovnici koji poseduju profesionalno iskustvo i oni su odgovorni za ceo proces, dok lokalna samouprava može da pomogne izgradnjom infrastrukture” kaže Stanka Janković iz ove organizacije.

U Republici Srbiji prema podacima Uprave za ljudska i manjinska prava, postoji 780 romskih naselja, od kojih su oko 40 odsto neformalna, bez legalnog priključenja na struju i vodu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage