Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

25. 07. 2016. Niš

Autor: Krstić Izvor: City radio

“Konstantin Veliki“ dobija novi kontrolni toranj

Za dve godine na niškom aerodromu biće izgrađen novi toranj za kontrolu letova. Ovaj rezervni toranj Srbije i Crne Gore omogućiće prihvatanje aviona koji zbog vremenskih uslova ne mogu da slete u Beograd. Radove finansira SMATS-a, a Grad daje podršku kako bi aerodrom u Nišu zasijao punim sjajem.

Niški aerodrom “Konstantin Veliki“ za dve godine dobija kontrolni toranj, koji će u slučaju vremenskih neprilika u Beogradu, moći da preuzme kompletnu kontrolu neba nad Srbijom, Crnom Gorom i delom Bosne i Hercegovine. Ovo je rečeno nakon sastanka predstavnika JP “Aerodrom Niš” sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore i čelnicima grada.

„To će biti rezervni kontrolni toranj Srbije i Crne Gore. Pored velikog broja putnika, preko 100 hiljada koje očekujemo ove godine, i preko 300 hiljada naredne godine, očekujemo dalju obnovu infrastrukture i modernizaciju opreme, a nadamo se da će nam Grad pomoći. Sa novim tronjem bićemo kompletno infrastrukturno opremljeni za avio saobraćaj u Nišu i bićemo vodeći regionalni aerodrom za južnu i jugoistočnu Srbiju“, kaže direktor Aerodroma Vladica Đurđanović.

Niški aerodrom je jedini u regionu koji nema novi toranj, a izgradnjom novog kontrolori leta imaće adekvatne uslove za rad.

Aerodromska kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, koja i finansira radove, prezentovala je idejno rešenje za izgradnju tornja na površini od 2 hektara u kompleksu aerodroma “Konstantin Veliki”. Vrednost radova je 4 miliona evra, dok SMATS-a u opremu ulaže 10 miliona evra.

„Niški kontrolori nemaju uslove za rad u postojećem objektu iz 2003. godine. Niš zaslužuje novi toranj reprezentativne prirode, budući da je ovaj aerodrom, pored beogradskog, jedini međunarodni u Srbiji“, rekao je Nenad Šakić, direktor Sektora za upravljanje vazdušnim saobraćajem u kontorli letenja Srbije i Crne Gore.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića Grad će za oko 40 dana obezbediti potrebnu dokumentaciju za početak izgradnje.

„Dogovor je da je ovo sve izvodljivo, i nema ničega što bi nas eventualno usporilo. Mi ćemo kao Grad dati podršku jer želimo da aerodrom zasija u punom svetlu“, priča Bulatović.

Podsetimo, do kraja godine iz Niša će biti 9 redovnih avio linija za evropske gradove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage