Home  |  Vesti  |  Niš  |  Vlasnike zemljišta gde će se nalaziti izmeštena pruga očekuje više miliona evra?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

09. 02. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Vlasnike zemljišta gde će se nalaziti izmeštena pruga očekuje više miliona evra?

Izgradnja železničke obilaznice o kojoj se polemiše decenijama trebalo bi da počne do kraja 2018. godine. Prvi korak ka tome je eksproprijacija zemljišta na trasi dugačkoj 22 kilometra. Kako su naglasili nadležni za ovo pitanje, vlasnici će za kvadrat oduzetog zemljišta dobiti između 300 i 5.000 dinara po kvadratu.

Eksproprijacija zemljišta na trasi na kojoj će biti železnička obilaznica oko Niša započeće na jesen. Prvi deo posla u vezi sa izmeštanjem pruge trebalo bi da bude završen do kraja 2018. godine, a izmeštanje u dužini od 22 kilometra koštaće milijardu i 14 miliona dinara. Troškove će pokriti Republika Srbija, čijim budžetom za ovu godinu je to već predviđeno.

„Decenijama se priča o izmeštanju pruge iz centra Niša. Mnoge su se kampanje vodile i mnogi ljudi iz Železnica Srbije i Republike dolazili su u grad i na ovu temu pričali. Iz gradskog budžeta izdvajamo 15 miliona za ovaj projekat i preparcelacija je prvi korak u realizaciji najvažnijeg projekta za naš grad“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Čak 34 hektara zemljišta pripada privatnim licima i treba biti preneto, tako da će najviše posla biti oko pripreme zemljišta.

„Vlasnici zemljišta za kvadrat oduzetog zemljišta dobiće između 300 i 5.000 dinara po kvadratu, prema cenama koje priznaju republička Poreska uprava i nadležni sudovi. Cena zavisi od toga u kojoj se gradskoj zoni zemljište nalazi i da li je reč o poljoprivrednom zemljištu ili ne“, kaže koordinator projekta Ljubivoje Slavković.

Ugovor o izradi projekta preparcelacije železničke obilaznice kod Niša potpisali su predstavnici firme Geodata iz Obrenovca i Direkcije za izgradnju grada Niša.

Podsetimo, u Srbiji je najmanje 50 nebezbednih pružnih prelaza, a onaj na Palilulskoj rampi poznat je kao jedna od “crnih tačaka” u Nišu, gde je bezbednost učesnika u saobraćaju posebno ugrožena. To su procene i građana, ali i Ministarstva saobraćaja i infrastrukture.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

22.05.

2017.

nikola bajramovic [neregistrovani] u 19:44

izmestanje pruge iz 12 iz crvenog krsta

kace da se izmestanje pruge iz 12 febuar iz crvenog krsta odgovoretimi na pitanje

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage