Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

10. 02. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Niš pohvaljen da najbolje popisuje objekte bez dozvole

Hladnoća, nepristupačni objekti, zaključana vrata, čak i opasni psi, neki su od problema sa kojima se niški službenici zaduženi za popis nelegalno izgrađenih objekata susreću na terenu. Ipak, svoj posao obavljaju brže i efikasnije nego zaposleni u drugim gradovima, tvrde u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе.

U poslednje dve nedelje, od kada je počeo dodatni popis nelegalno izgrađenih objekata, u našem gradu popisano je četiri puta više kuća i objekata bez dozvole, nego tokom cele 2016. godine. To trenutno Nišlije u procesu ozakonjenja svrstava u najefikasnije.

„Grad Niš je ovaj posao prihvatio vrlo ozbiljno. Do sada je popisano negde oko 20.000 nezakonito izgrađenih objekata. Procene govore da ćemo u gradu Nišu imati oko 40.000 nezakonito izgrađenih objekata koji će biti evidentirani na teritoriji grada. Naravno, ovo su okvirni podaci jer nam predstoje seoska vikend naselja, gde ne možemo precizno da utvrdimo koliko ćemo objekata evidentirati kada uđemo na područje jednog domaćinstva ali, recimo, taj broj će biti do 40.000 nezakonito izgrađenih objekata“, kazala je Darinka Đuran ispred Ministrstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе.

U Ministarstvu tvrde da će najkasnije do 10. marta Niš imati bazu podataka. Na ozakonjenju objekata u našem gradu radi 10 komisija, sa 30 novozaposlenih službenika. Ekipe su pojačane, udvostručene, uz pomoć ljudi iz svih pet gradskih opština.

Da ubrzani proces ozakonjenja nije lak zadatak, tvrde upravo oni koji ga obavljaju. Radi se u zgradama GO, mesnim kancelarijama, ali i na terenu, gde se neretko službenici susreću sa raznim poteškoćama.

„Počeli smo da radimo kada je bilo -14 stepeni, bilo je ledeno. Jedna koleginica je čak dobila upalu pluća, i neće više moći da radi. Dešava nam se i da neko od vlasnika kojima pokucamo na vrata ne želi da sarađuje, ili ima opasnog psa. Neki objekti su nepristupačni, zaključani. Ali, pošto imamo kratak rok i ovo je javni interes, moramo da radimo bez obzira da li su uslovi povoljni ili ne“, rekla je službenica koja je želela da ostane anonimna.

Prosečno Nišlije zadužene za ovaj posao dnevno popišu 950 objekata, iako je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture propisalo za Niš kvotu od 800 objekata dnevno.

Podsetimo, nekretnine koje su izgrađene na “divlje”, koje nisu prijavljene ili evidentirane moraju da se popišu i uknjiže u katastar nepokretnosti do 1. marta. Cene taksi za ozakonjenje od 5 do 50 hiljada dinara. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

10.02.

2017.

kuku [neregistrovani] u 15:29

Sram vas bilo

Kako vss nije sramota. Izribali su vas jer ste nistaci i narod majete i trazite i sta treba i sta ne treba. Da ste takvi kao sto kazete ne bi u nisu bilo najmanje popisanih objekta i ne bi produzavali rok

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage