Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

24. 02. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Preduzetniku koji je bacio piliće u kontejner preti kazna

Komunalna policija identifikovala je čoveka koji se pre dva dana nepropisno zakonu otarasio velikog broja neizleglih jaja i pilića. Za ovo delo zaprećena je novčana kazna od 10 do 50 hiljada dinara. Tek 15 pilića preživelo je u akciji spasavanja volontera “Zoo planeta“.

Kutije sa uginulim i živim pilićima, kao i poluizleglim jajima iz kontejnera na Ledenoj steni, nedaleko od “Žitopeka“ izvukli su volonteri niškog Udruženja “Zoo Planet”. Preživelo je tek petnaestak pilića, koji su u karantinu i jako lošem stanju. Kako je za City radio rekao Dušan Stojanović iz “Zoo Planeta”, ovo je prvenstveno nehuman, ali i nezakonit način da se neko otarasi životinja koje verovatno imaju degenerativne bolesti.

„Naši volonteri su tamo zatekli nekih 6 - 7 kutija, prepunih, što neizleglih jaja što mrtvih pilića, i živih pilića koji su bili u baš jadnom stanju. U Zakonu o veterini i dobrobiti životinja je tačno propisano na koji način se degenerativne jedinke, koje ne mogu ići dalje u proizvodnju, autanaziraju. Ovo je stvarno jeziv način, što za građanstvo što i za same životinje, da ih na takav način neko izbaci u kontejner, da bukvalno umiru u teškim mukama“, priča Dušan.

Niška Komunalna policija identifikovala je preduzetnika koji je ovo uradio, i on bi trebalo da bude kažnjen zbog neadekvatnog odlaganja organskog otpada i potencijalnog širenja zaraze. Dalje mere preduzeće Veterinarska inspekcija, a ukoliko se utvrdi da je prekršen Zakon o dobrobiti životinja, protiv nesavesnog uzgajivača može biti pokrenut i krivični postupak.

„Kod nas su predviđene kazne od 10 do 50 hiljada dinara za preduzetnika, a recimo prema njihovim zakonima kazna može da ide do milion dinara i zbog toga je njima prosleđen predmet. Ukoliko dođe do nekih elemenata vezanih za Zakon o dobrobiti životinja, može da se desi da se konsultuje Javno tužilaštvo i eventualno pokrene krivični postupak“, rekao je Milan Đorđević, zamenik načelnika Komunalne policije.

Dušan iz “Zoo planeta“ nam je rekao da su radnici JKP “Mediane” uklonili jaja i mrtvu živinu, pa građani ne treba da brinu da će neka životinja razneti ostatke po okolini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage