Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

12. 04. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Protecta

Učesnici mirovnog marša za Siriju stižu u Niš

Jedinstvena mirovna inicijativa u Evropi “Civilni Marš za Alepo”, sačinjena od 25 građana i građanki iz različitih država, koji marširaju kroz Evropu u ime mira za Siriju stiže i u Niš, u četvrtak 13. aprila. U Srbiji su, kažu, dočekani uz podršku i entuzijazam, jer su na ovim prostorima prisutna sećanja od prethodnih ratova. Naša zemlja, tvrde, iako domaćin hiljadama izbeglica iz prethodnih ratova, svoje granice nije zatvorila za ove ljude.

Svoj mirovni marš započeli su 26. decembra protekle godine iz Berlina i za tri meseca prepešačili su više od 3.000 kilometara kroz Česku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu. Cilj im je dolazak u sirijski grad Allepo koji je planiran za avgust 2017. godine.

„U Srbiju su stigli 31. marta, a marš pristiže u Niš 13. aprila. U saradnji sa niškim organizacijama civilnog društva pozivamo institucije, organizacije, građanke i građane Niša da im se tog dana pridruže i učestvuju u programu napravljenom kako bi javnost informisao i skrenuo joj pažnju na strahote rata u Siriji, na probleme koje migranti imaju na svom putu ka bezbednom skloništu i na samu ideju inicijative Civilni Marš za Alepo“, poručuju organizatori marša.

Nakon dolaska u Niš i posete učesnika marša koncentracionom logoru Crveni Krst, na Trgu Kralja Milana uslediće u 14 sati zvanično otvaranje i performans sklekovi za mir, a potom i pokretni performans” Otvorite granice”, kroz Obrenovićevu ulicu.

Od 15 do 16 sati planiran je marš kroz Niš, sa idejom da se šetnjom ulicama grada skrene pažnja javnosti na strahote rata u Siriji. Nakon toga, u 16 sati, performans „Stolice u paru“ održaće se kod Kalče. 

“Civilni Marš za Alepo” u Nišu podržavaju: Organizacije PROTECTA, Odbor za ljudska prava, KOM 018, Ženski prostor, Indigo, CRCR, neformalne grupe Niš Greeters, Inicijativa Kolektiv, Opština Niška Banja, Kancelarija za mlade Grada Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage