Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

09. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Zmije izlaze iz hibernacije, situacija u gradu uobičajena

Sa prvim sunčanim i toplim danima, i bujnijom vegetacijom, i zmije su izašle iz hibernacije u potrazi za hranom, pa tako možemo nabasati na neku u ruralnim, ali i centralnim delovima grada. Ipak, situacija je uobičajena, tvrde u niškom udruženju “Zoo Planet“. Međutim, kako bi ovo Udruženje nastavilo da pomaže građanima u uklanjanju i zbrinjavanju zmija, neophodna im je pomoć nadležnih institucija.

Kada je nedavno u "Niš ekspresovom" autobusu putnike prepao nešto veći primerak smuka, koji srećom nije nikoga napao, upitali smo Dušana Stojanovića, predsednika Udruženja za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja “Zoo Planet“, da li je ova pojava zmija već početkom maja neuobičajena.

„Sa prvim lepim vremenom i temperaturom iznad 15 stepeni smije izlaze iz hibernacije i kreću u potragu za hranom. Uvek ih i oko 1. maja ima u prirodi, ljudi ih neretko vide na izletima, u ruralnim delovima grada. Ali, nije alarmantna situacija“, kaže Dušan za City radio.

On dodaje da je moguće videti zmiju čak i u gradu.

„U urbanom delu mogu se naći uglavnom neotrovne zmije. Beloušku i ribaricu možemo sresti u blizini Nišave i Gabrovačke reke, a smuka čak i u centralnim delovima, gde je bujna vegetacija“, rekao je Dušan Stojanović.

Samo je deset volontera “Zoo Planeta“, ali oni vrlo požrtvovano i aktivno pomažu sugrađanima, ukoliko im recimo zmija uđe u kuću, pa je neophodno ukloniti je. Međutim, kako tvrdi Dušan, pomoć Grada im je neophodna, i najavljuje da će ove godine biti radikalniji kada je u pitanju sprovođenje aktivnosti Udruženja.

„Nažalost, još uvek smo samo oni koji pomažu drugima, a mi ostajemo bez pomoći. Za sada smo imali oko 5 prijava gde su se pojavljivale zmije kod naših građana, ipak će opet građani ispaštati, ali moramo i mi da na neki način štrajkujemo kako bi gradske vlasti uvidele naš problem. Mi iz godine u godinu iz sažaljenja prema Nišlijama ipak izlazimo u susret i zbrinjavamo i uklanjamo zmije. Prošle godine taj broj je bio oko 300 jedinki. Ove godine ćemo se obratiti pismenim putem nadležnima kako bi se iznašao neki način ili u vidu partnerstva ili poslovno tehničke saradnje gde će naše aktivnosti izlaska na teren biti novčano nadoknađene, kako bismo mogli da funkcionišemo“, objasnio je predsednik “Zoo Planeta“.

Inače, u Zoo kutku koji se nalazi u Kamenici, zbrinuto je oko 120 različitih životinja.

Podsetimo, niško udruženje “Zoo Planet“, koje godinama zbrinjava i čuva životinje i bavi se raznim ekološkim aktivnostima, nedavno je nagrađeno “Zelenim listom“ za kontrolu i očuvanje divljih životinja u naseljenim mestima i pružanje pomoći građanima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage