Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

11. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Kako građani mogu da učestvuju u kreiranju budžeta Niša?

„Uključivanje građana u budžetski proces Grada Niša-kako do participativnog budžetiranja“, naziv je okruglog stola koga su organizovali grad Niš i Centar za razvoj građanskog društva „Protecta“. Cilj je da se građani uključe u kreiranje budžeta Niša, čime bi i vlast imala veću odgovornost u njegovoj realizaciji.

Bogdan Urošević iz Beogradskog centra za političku izuzetnost kaže da će zajednički, sa svima koji su uključeni u ovaj projekat, pokušati da pronađu razne načine za uključivanje građana u „budžetski proces na nivou lokalnih samouprava“. Dodaje i da je „ovo“ deo većeg projekta u kome učestvuje i UNDP u saradnji sa resornim ministarstvom.

„Ovaj projekat ima ulogu da pronađe najbolje načine da uključi građane na lokalu kako bi učestvovali u budžetskom procesu“, ističe Urošević. On dodaje i da istraživanja UNDP-a pokazuju nizak nivo interesovanja građana i poznavanja strukture budžeta.

Vrhovni državni revizor, rukovodilac sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti, Duško Pejović, smatra da bi svi građani trebalo da učestvuju u „donošenju i izvršenju“ budžeta, čime bi se povećala odgovornost lokalnih vlasti, ali i poverenje i razumevanje između građana i lokalne samouprave. Dodaje da takva praksa nije dovoljno razvijena a da u izveštaju DRI „stoji“ da nije održana nijedna javna rasprava godinama unazad kada je reč o kreiranju budžeta i njegovog izvršenja. Za to je prema njegovim rečima „kriv“ i zakon koji nije najjasniji jer u njemu stoji „da se građani upoznaju“ a da pri tom nije navedeno kroz koje mehanizme i procedure to treba izvesti. On dodaje da sa druge strane nije bilo „velikog uključivanja građana, ali i njihovog interesovanja za budžet, tako da je zakon sa obe strane nedorečen“.

Ističe da se sve svodi „na dobru volju“ lokalnih vlasti da li će i u kojoj meri biti organizovane javne rasprave, a da je jedino što je zakonski regulisano je da vlast „mora da održi javnu raspravu kada se donose stope na porez na imovinu“, i dodaje da nisu retki slučajevi da na višim sudskim instancama „padaju odluke“ koje su donete, a da nisu prošle ovu proceduru.

Koordinator Sekretarijata za finansije Niša Branko Stefanović kaže da je trenutna zakonska regulativa takva da javna rasprava o budžetu zavisi od političke volje ali da su predstavnici vlasti u Nišu i te kako zainteresovani da zaživi ova „inicijativa“. Iako, kako tvrdi, zakon ne obavezuje lokalne samouprave da učestvuju u kreiranju budžeta Statut grada Niša „obavezuje na javnu raspravu“. On ipak dodaje da u zakonu „nigde ne stoji na koji način će ona biti održana, pa je rasprava, ipak stvar dobre volje“. Stefanović se nada da će građani uzeti učešće u kreiranju budžeta za 2018. godinu, odnosno u to na šta će biti trošen novac poreskih obveznika Niša.

Milan Stefanović iz „Protecte“ kaže da će u naredna tri meseca biti potrebno formiranje radne grupe za zakonsku regulativu na nivou grada, koja bi se ticala učešća građana, edukacija i građana i predstavnika vlasti ali i odlazak na teren gde bi u direktnom kontaktu sa građanima bio pojašnjen budžet i njihova prava u odlučivanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage