Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

12. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Krkobabić obećava - bolji dani za poljoprivredu

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, kaže da je Vlada Srbije juče usvojila trogodišnji program koji ima za cilj razvoj poljoprivrede i sela. Ističe da je za tu namenu izdvojeno 25 miliona evra, a da je Niš i ovaj deo Srbije veoma važan, jer tvrdi "da ne smemo da dozvolimo da nam se sela isprazne“.

Program Vlade Srbije Krkobabić naziva „misijom obnavljanja zadrugarstva“. Ističe da će se program sastojati iz tri etape, a da prvu etapu Vlada Srbije posvećuje „zemljoradničkom ili poljoprivrednom“ zadrugarstvu.

„Ideja je da počev od ove, u naredne tri godine u 500 sela osnujemo 500 zadruga ili ih revitalizujemo tamo gde ih ima“, obećava Krkobabić.

Dodaje da će u saradnji sa lokalnim samoupravama „omogućiti najkraću proceduru za poljoprivrednike, kroz smanjenje papirologije“, koji će konkurisati za sredstva. Krkobabić kaže da je za formiranje zadruge neophodno više od pet pojedinaca.

Posebno ističe da su sredstva podsticajna i bespovratna, i da se iznos „kreće“ od  6 miliona i 250 hiljada, za one koji osnivaju zadruge do 12 i po miliona dinara za postojeće zadruge.

Kaže i da će novac biti namenjen za kupovinu opreme i mehanizacije, a da će komisija koja odobrava novac „biti pod striktnom kontrolom“.

Ističe da su za ovaj projekat odabrani Niš, Novi Sad i Beograd, a da je posebno posvećena pažnja Južnoj i Jugoistočnoj Srbiji kako bi se zaustavilo pražnjenje sela u ovom delu Srbije.

Konkurs za dobijanje novca biće raspisan sledeće nedelje do 1. oktobra, a na pitanje City radija, kada će biti vidljivi prvi rezulatati, Krkobabić nije konkretno odgovorio već je rekao „da se radi sukcesivno i da će, kako koji zahtev stigne, biti razmatran i realizovan“.
Inače, Krkobabić se danas u Gradskoj kući sastao sa predsednicima opština Južne i Jugoistočne Srbije, kako bi razgovarao sa njima upravo na ovu temu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage