Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

15. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Šta je sve u Nišu nedostupno osobama sa invaliditetom

Bioskopi, zgrada Suda, brojni pešački prelazi, stambene zgrade, kao i mnoge druge institucije potpuno su nepristupačni korisnicima invalidskih kolica. Uprkos tome, Niš je nedavno dobio nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti.

Nakon što je Grad Niš dobio nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na konkursu koji je sprovela Kancelarija zaštitnika građana, mi smo upitali one koje nepristupačnost brojnim institucijama, objektima, pa i zebrama na ulicama, najviše pogađa.

Nišlija Ivan Novković kao korisnik invalidskih kolica saglasan je da je Niš jedan od najpristupačnijih gradova u Srbiji, ali da još mnogo toga treba uraditi kako bi osobe sa invaliditetom imale jednaku dostupnost u gradu sa ostalim stanovnicima.

„Sasvim je jasno da svaka zebra mora da bude pristupačna sa jedne i sa druge strane, svaka nova zgrada takođe. I zdravstvene ustanove su najveća katastrofa ovog grada“, priča Ivan Novković za City radio.

Osobe sa invaliditetom žale se i što je ulaz u zgradu Suda potpuno nedostupan korisnicima invalidskih kolica. Kako objašnjava Ivan Novković, jedino su se ustanove kulture potrudile da zaista ispoštuju pristupačnost korisnicima kolica, ali to nije slučaj sa bioskopima u gradu.

 

„Kada kažem ustanove kulture mislim pre svega na Narodno pozorište i Simfonijski orkestar. Takođe, sportski objekti, Hala Čair je pristupačna od momenta rekonstrukcije do danas, i to po svetskim standardima, kao i stadion Čair, od izgradnje“, dodaje Novković.

Međutim, zdravstvene ustanove su, kako kaže naš sagovornik, najveća katastrofa u gradu. Sa druge strane, na kritike da zgrada Glavne pošte nema rampu za korisnike kolica, Ivan tvrdi da oni za sve poslove koji se obavljaju u pošti mogu da koriste usluge pošte u TC Kalča.

U Upravi Grada kažu da je za lokalnu samoupravu nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti važno priznanje, ali i podsticaj da u ovoj oblasti i dalje rade u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom, kako bi Niš bio još pristupačniji u svakom smislu.

Prema rečima većnice Tijane Đorđević Ilić Grad je dobio prvu nagradu za strateško promišljanje i proaktivnost u razvoju pristupačnosti u konkurenciji 22 grada i opština. Niš je učestvovao na konkursu sa publikacijom „Vodič kroz prava i subvencije namenjene osobama sa invaliditetom na teritoriji Grada Niša“, kao i medijskim prezentacijama gradskih aktivnosti na sveobuhvatnom poboljšanju položaja OSI.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage