Home  |  Vesti  |  Niš  |  Ljubitelji prirode, i Nišlije i turisti, hrle u Gradsku baštu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

16. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Godinu dana postojanja Gradske bašte u Nišu

Ljubitelji prirode, i Nišlije i turisti, hrle u Gradsku baštu

Multiaktivni zeleni prostor skutkan u niškoj Tvrđavi, tokom prve godine postojanja posetilo je oko 30.000 ljudi. Među njima su i turisti iz Japana, Kine, Bugraske, Norveške, ambasadori, poznate ličnosti. Ipak, najlepša slika iz Gradske bašte jeste ona kada kroz nju bezbrižno trčkaraju naši najmlađi sugrađani, uživajući u neposrednoj blizini sa zekama, paunovima, i drugim životinjicama.

Godinu dana nakon otvaranja, Nišlije su ponosne na zeleni kutak u Tvrđavi, Gradsku baštu, koja sugrađanima pored uživanja u zelenilu nudi prostor sa ograđenim životinjama, letnjikovac Bankomat knjiga, prodajnu izložbu sadnica, a neretko i odr dožavanje kulturnih manifestacija, predstava i književnih večeri.

„Mnogo nam se sviđa i bilo je potrebno gradu ovako nešto. Volimo da dođemo porodično, životinje su zanimljive i deci i nama starijima. Bašta je jedino mesto u blizini ovog tipa, gde možemo da zadovoljimo svoje potrebe za lepotom i prirodom“, kaže naš sugrađanin, otac dečaka.

Ima i sugrađana koji su poželeli da ova niška oaza bude još prostranija.

„Pa lepo je što postoji ovako nešto, da ima gde da se izađe i prošeta, naročito sada za decu. Ali, bilo bi lepše da je veće i da ima više stvari, više pernatih životinja, jako je malo mesto za ovako veliki grad“, priča mlada Nišlijka.

Gradska bašta je u upravi JKP Mediana osnovana sa ciljem da pruži Nišlijama i turistima koji posećuju naš grad i Tvrđavu, uživanje u različitim sadržajima. Tokom prve godine postojanja privukla je na desetine hiljada ljudi, a mnogi od njih poželeli su da se slikaju sa zanimljivim obeležjem, grbom SFRJ.

„Prema našim procenama, s obzirom da se ulaz ne naplaćuje te nemamo konkretne parametre o posećenosti, preko 30.000 ljudi prošlo je Gradskom baštom. I grb bivše SFRJ privlači veliku pažnju, pa se tako sa njim fotografisalo oko 25.000 ljudi, počev od esradnih zvezda Bore Čorbe, YU grupe... Očekivanja koja smo pretpostavili se ispunjavaju, a Bašta je postala oaza mira za naše sugrađane kao i turiste, naročito iz Bugarske, ali i Japana, Kine, Norveške, čak je i finski ambasador boravio ovde, kao i prestolonaslednik Karađorđević. Tu su i po sve to pokazuje da smo uradili dobar posao i od jednog maltene otpada i veoma ružnog prostora napravili prijatan kutak za sve posetioce“, kaže za City radio Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana.

Kako saznajemo u JKP Mediana, u planu je postavljanje mini japanskog vrta i bonsai bašte, i kreiranje novih zabavnih i kulturnih sadržaja za sugrađane različitih generacija.

Podsetimo, Gradska bašta otvorena je u Tvrđavi aprila 2016. godine, prekoputa Istorijskog arhiva, a prostire se na površini od oko 500 kvadratnih metara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage