Home  |  Vesti  |  Niš  |  U hali Čair počela međunarodna stručna manifestacija Dani vode – Niš 2017
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

08. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

U hali Čair počela međunarodna stručna manifestacija Dani vode – Niš 2017

U hali „Čair“ po prvi put otvorena je manifestacija „Dani vode - Niš 2017." Ova manifestacija ima dva dela. Jedan je sajamski na kojima su proizvođači izložili opremu za izgradnju i održavanje vodovoda i kanalisanje otpadnih voda, a drugi je usko stručni, reč je o međunarodnoj konferenciji na temu „Energetska efikasnost u sektoru voda“. Krajnji cilj je da svi građani imaju zdravu pijaću vodu, a da u svakom delu Srbije bude dostupna vodovodna i kanalizaciona mreža.

Sajamski deo manifestacije okupio je oko 40 renomiranih firmi iz zemlje i sveta, koje su izložile najsavremniju opremu za vodosnabdevanje, kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda, a u „Čairu“ su i brojne firme i kompanije koje su na bilo koji način vezane za „sektor voda“.

Cilj ove manifestacije je prikazivanje novih tehničkih i tehnoloških dostignuća kroz „sajamski deo“, a da se kroz stručni deo raspravlja o njihovoj primeni.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović kaže da je manifestacija od velikog značaja kako za državu tako i za krajnje korisnike, jer su u Nišu pokazane nove tehnologije i inovacije iz sistema komunalnih usluga, odnosno, vodosnabdevanja, vodovoda i kanalizacija, a direktno se tiču prečišćavanja otpadnih voda.

„To je garant da će i u Srbiji biti implementirane najmodernije tehnologije, poput zemalja EU“, ističe Stana Božović.
Ona dodaje i da je jedan od ulova za ulazak u EU implementacija projekata na terenu.

„To praktično znači da Srbija trenutno ima pokrivenost mreže postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda svega osam odsto, mi zajedno sa Evropskom Komisijom i Svetskom bankom, koja je podržala ovaj skup, moramo da imamo apsolutnu pokrivenost od 100 odsto“, kaže Stana Božović.

U praksi, kako kaže, to znači da ćemo imati prečišćavanje otpadnih voda i da će svi građani imati zdravu pijaću vodu kao i da će svim građanima Srbije biti dostupna vodovodna i kanalizaciona mreža. Najavljuje investicije od 7 milijardi evra za uređenje ove oblasti.

Direktor JKP „Naisus“, Dejan Andrejević, ponovio je da Nišlije piju najbolju vodu u Srbiji, a da je ona po kvalitetu druga u Evropi.
„Ovaj skup za naš grad znači očuvanje onoga što već imamo ali i uštedu energije kada je dopremanje vode do krajnjeg korisnika u pitanju“, kaže Andrejević.
  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage