Home  |  Vesti  |  Niš  |  Odbornici potrošili četiri sata na raspravu o završnom budžetu za 2016. godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

09. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Odbornici potrošili četiri sata na raspravu o završnom budžetu za 2016. godinu

Čak četiri sata odbornici Skupštine grada Niša potrošili su u petak na raspravu o završnom budžetu za 2016.godinu. Aktivni su bili i opozicioni i odbornici vladajuće koalicije ali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je, vrlo često, bio za skupštinskom govornicom.

Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Branislav Jovanović kaže da je budžet najvažnija tačka za bilo koju gradsku vlast i opoziciju.

„Ako je budžet izvršen sa 60 odsto, oni  60 odsto i vrede. Nisam ja projektovao taj budžet, nego oni, to je njihova specifična težina“, kaže Jovanović.

Dodaje da prihodi nisu „problem“ i da neće biti značajnije veći u odnosu na prethodni period.

„Rekao sam, prihodi su oko 7 milijardi i 200 hiljada a prema najavama iz vlasti mislim da će takvi biti i u narednoj godini.  Što se rashoda tiče više puta sam insistirao sa govornice na reorganizaciji, racionalizaciji i štednji, toga nema“, ističe Jovanović.

Kaže da je ukazivao i na „prenatrpane kabinete“,  na Gradsku upravu i povećnje  broja sekretarijata.

„Sada postoje dve uprave, imamo jednu gradsku upravu oličenu u načelniku, i drugu oličenu u Kleru, koji takođe ima načelnika i zamenika, sada ćemo dobiti i menadžera za energetiku i 17 sekretarijata, imamo negde oko 27 organizacionih jedinica“, kaže Jovanović. On dodaje da nikakve koristi osim Parking servisa nema ni kada su javna preduzeća u pitanju. 

Šef odborničke grupe DS-a Miodrag  Stanković kaže da budžet grada odslikava stanje u njemu.

„Veoma je važno da napravimo jednu dobru analizu kako je grad funkcionisao u 2016. godini, kako bi aktulena vlast mogla da otkloni neke nedostatke i radi bolje“, ističe Stanković.

„Prihod od poreza na zarade  ja za 419 miliona manji u 2016.- oj godini nego u 2012.-oj godini.  To govori da u Nišu imamo sve manje i manje radnih mesta a sve više ljudi koji odlaze iz zemlje“, ocenjuje Stanković.

Dodaje da je to ključni problem za koji ova vlast već pet godina ne može da pronađe rešenje.

Povećanje broja sekretarijata, smatra teretom za građane Niša.  „Moglo se ranije sa mnogo manje uprava, ne znam zbog čega je bilo potrebno reorganizovati Gradsku upravu, tako da ima duplo veći broj sekretarijata, pa čak i ,šefove, zamenike šefova“.

„Mislim da sve te funkcije treba ukinuti, ali i skupšine u opštinama, jer mi više nemamo razvojni već socijalni budžet“, ocenjuje Stanković.

Šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić, ističe da dok je on bio gradonačenik kao i „u vreme Bulatovića“, nijedan ni drugi, izvršavajući budžet grada, da nisu napravili novo zaduženje „od tih famoznih 50 miliona evra“.

„Potrošeno je u budžetu onoliko novca koliko je bilo“. kaže Perišić.

Dodaje da je dok je vršio dužnost gradonačelnika, nije pravio deficit ni jedne godine.

„Pokažite mi taj izveštaj iz 2016. godine u kome se vidi da je vlast napravila deficit , da je neko zadužio ovaj grad  50 miliona evra, pa ko je lud da može sebi nešto tako da priušti“, tvrdi Perišić.

Inače, ova tačka dnevnog reda je očigledno bila veoma interesantna odbornicima i opozicije ali i vlasti kao i gradonačelniku Darku Bulatoviću, s obzirom na to da su na nju potrošili četiri sata. U opoziciji  su saglasni da iako je reč o  završnom računu budžeta za prošlu godinu, da je budžet bez obzira na godinu, uvek najbitnije i najvažnije pitanje za bilo koji grad, pa i Niš.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije