Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

21. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: Beta, City Radio

Kazne za roditelje u Nišu za nevakcinisanje dece

Roditelji u Nišu čija deca nisu primila vakcine mogu tokom septembra da očekuju pozive od sudije za prekršaje i izricanje novčanih kazni, izjavila je predsednica Prekršajnog suda u Nišu Vera Cvjetković. Visina kazne za nevakcinisanje iznosi između 30.000 i 150.000 dinara.

Cvjetković je agenciji Beta rekla da niški Dom zdravlja do septembra treba da dostavi sanitarnoj inspekciji spiskove roditelja koji su odbili vakcinaciju kako bi inspektori podneli prijave.

Kaže da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku predstavnika Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje sanitarne i zdravstvene inspekcije.

Ona je dodala da prema važećim propisima lekari prvo upozoravaju roditelje, a zatim ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji koja podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njenim rečima, Prekršajni sud u Nišu ove godine nije imao zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje mališane bez opravdanog zdravstvenog razloga.

Cvjetković je podsetila da visina kazne za nevakcinisanje iznosi između 30.000 i 150.000 dinara.

Pedijatar niškog Doma zdravlja Predrag Miljković izjavio je da se u prvih šest meseci ove godine ukupan obuhvat dece po različitim tipovima vakcina u Nišu kreće od 40 do 70 odsto, izuzev obuhvata MMR vakcinom u drugoj godini života koji iznosi oko 28 odsto.

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, rezultati su bolji skoro po svim tipovima vakcina.

"Prošle godine u istom periodu ukupno je dato 13.180 doza, a ove godine 15.930 doza vakcina, što je ukupno povećanje od 20,8 odsto", istakao je Miljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage