Home  |  Vesti  |  Niš  |  Štrajk upozorenja radnika JP "Gorica" na Novom groblju čeka epilog naredne dve nedelje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

02. 10. 2017. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Južne vesti

Štrajk upozorenja radnika JP "Gorica" na Novom groblju čeka epilog naredne dve nedelje

Baš kako je u saopštenju i najavio Rade Rašović, poverenik ASNS JKP "Gorica" u Nišu, zaposleni iz ovog preduzeća, u ponedeljak su održali jednočasovni štrajk upozorenja.

Podsetimo, prošle godine, maja meseca su radnici "Gorice" štrajkovali na groblju danima zbog neisplaćenih zarada. Taj štrajk je duboko uzdrmao javnost, baš kao i nestvarno težak položaj radnika ovog nekada uspešnog niškog preduzeća, a desio se kao kulminacija višegodišnjeg finansijskog propadanja ovog nekada uspešnog javog preduzeća. Grad je u više navrata pomagao preduzeću, pomagala su i druga preduzeća solidarno ali je "Gorica" sve više tonula u kolaps pa joj je konačno 2015. oduzeto upravljanje nad gradskim zelenilom, signalizacijom i ukrašavanjem grada, a jedina nadležnost koja joj je ostala je održavanje grobalja u gradu. Deo radnika prešao je u Medianu, deo u Parking servis.

Kako bi obrazložili ponovno stupanje u, ovoga puta, jednočasovni štrajk upozorenja, radnici su istakli listu zahteva za koje očekuju da budu ispunjeni a koje su uputili upravi preduzeća i gradonačelniku Niša. Ti zahtevi su: Redovna isplata zarada, Poboljšanje uslova rada radnika, Preispitivanje sistematizacije od strane osnivača, Preispitivanje rada menadžmenta od strane osnivača.

Kako ovaj reprezentativni sindikat, koji okuplja 40% zaposlenih u Gorici, a od kojih je čak 90% od ukupne proizvodne delatnosti i osnovne delatnosti preduzeća, navodi na ovakav korak su se odlučili zbog sveukupne teške finansijske situacije u preduzeću, zbog veoma malog broja radnika u proizvodnoj i osnovnoj delatnosti preduzeća a za šta smatraju odgovornim menadžment preduzeća i gradske vlasti. Naime sindikalci smatraju da je posledica tako lošeg stanja u lošoj sistematizaciji radnih mesta, lošem vođenju preduzeća i neosnovanom podizanju plata pojedincima u JKP Gorica.

Radnici su takođe upozorili da nisu primili avgustovske plate zbog blokade računa firme i nedostatka para na njima. Štrajkači su takođe naveli da su 12.septembra o svemu direktno obavestili i gradonačelnika Niša i očekivali su reakciju u vezi "nezakonitog postupanja većeg dela menadžmenta" u "Gorici". Međutim, kako navode, reakcije nije bilo.

Nezavisni sindikat takođe ističe da su zaposleni u strahu od nove sistematizacije koju je direktor Igor Novaković najavio putem nekih medija.Taj strah je sa jedne strane od toga, kako kažu da će "ponovo biti presudna partijska pripadnost a ne kvaliteti pojedinaca" a drugi strah im je da bi Gorica mogla da ponovo zapadne u dubiozu u kakvoj je bila prošle godine kada čitavih devet meseci nisu primali plate.

Nakon održanog jednočasovnog štrajka upozorenja te razgovora sa menadžmentom i gradskim većnikom Vojinovićem radnici Gorice su izjavili za N1 i Južne vesti da će im dati šansu da za 15 dana ponude neka rešenja i da im isplate zaostalu avgustovsku zaradu. 

Sa druge strane kako Južne vesti navode da je većnik Vojnović apelovao na štrajkače da se uzdrže od utuženja grada radi  prinudne naplate dugovanja jer kako je rekao, kao i u prehodnom periodu moglo bi da se desi da veliki deo dokapitalizacije Budžeta grada ode na izvršitelje i advokate,

Na razrešenje ove nove nezavidne situacije u "Gorici", dakle, čekaćemo bar dve nedelje, koliki su rok štrajkači dali gradu da ponudi rešenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije