Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

12. 02. 2019. Niš

Autor: Z. Milenković Izvor: City radio

Preko bodljikave žice do slobode

I ove godine, Nišlije će se sa pijetetom podsetiti 12.februara 1942.godine. Tog datuma je izvršen jedinstveni poduhvat u porobljenoj Evropi - proboj koncentracionog logora na Crvenom krstu. Preko bodljikavih žica slobode se domoglo 105 zatočenika dok je njih 47 ubijeno.

Od stotinak logoraša koji su se domogli slobodne teritorije nakon proboja, njih 33 je kasnije ponovo zarobljeno i streljano na stratištu na Bubnju ili internirano nešto kasnije u nacističke logore u Norveškoj.

U znak odmazde zbog bekstva zatočenika, nacistički okupator je odlučio da likvidira ogromnu većinu preostalih logoraša. U razdoblju od 12. do 19 februara 1942. streljano je na Bubnju oko 1590 zatočenika logora Crveni krst i zatvorenika Kaznenog zavoda u Nišu.

Od oko 1000 streljanih zatočenika logora Crveni krst, njih oko 530 bili su jevrejski muškarci (reč je o Jevrejima uhapšenim poslednjih meseci 1941. u Nišu, Leskovcu, Kuršumliji, Prokuplju; među njima se nalazilo oko 155 jevrejskih izbeglica iz srednjoevropskih zemalja, pretežno iz Poljske, koji su 1941. pronašli utočište u Kraljevini Jugoslaviji). To najmasovnije streljanje u znak odmazde prema svedočenju preživelih dogodilo se 17.februara 1942.

Mnogo je ljudi koji su svoj stradalni put započeli baš u Nišu, među žicama Logora na Crvenom krstu a okončali ga tragično na brojnim stratištima - od samog logorskog kruga, preko Bubnja, pa do plinskih komora na Starom Sajmištu. A broj onih koji su sprovedeni kroz kapiju tog logorskog zdanja je veličine jednog omanjeg grada - čak 30.000. Od formiranja prvog nacističkog konc-logora u Nišu, septembra 1941. pa do 14.septembra 1944., smatra se da je na brdu Bubanj streljano između pet i dvanaest hiljada nekadašnjih zatočenika.

U 11 sati danas biće služen parastos žrtvama Logora na Crvenom krstu, a nakon toga će se obratiti preživeli logoraš Vladimir Jovanović. Izviđači će predati raport gradonačelniku Niša, Darku Bulatoviću. Sledi potom polaganje venaca i otvaranje fotografske izložbe "Lica logora" u organizaciji Međunarodnog centra za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa Istočne Evrope "Memorijal" i Narodnog muzeja Niš.
Nakon zvanične ceremonije svi zainteresovani moći ce da obiđu logor. 12. februara 2019. godine od 10 do 16 sati ulaz na logor je besplatan za sve posetioce.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije