Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

13. 04. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Ispunjenje zahteva ili radikalizacija protesta

U petak su se, tačno u podne, ispred Gradske kuće ponovo okupili radnici niških propalih preduzeća, borci ratova devedesetih, vojni i policijski sindikalisti ali i građani i građanke koji ih podržavaju.

Svi su se oni prepoznali u proglasu kojim se pozivalo na skup kao "građani Niša koji misle i koji znaju da nisu neradnici, štetočine, ološi i idioti". Zahtevi koji su poslati sa skupa premijerki Srbije Ani Brnabić su sledeći: nacionalno priznanje učesnicima ratova, usvajanje zakona o borcima, nacionalne penzije za borce i isplata ratnih dnevnica za borce, te isplata zaostalih zarada, uplata doprinosa, realizacija socijalnog programa za radnike. Po prvi put, vlastima je dat konkretan vremenski rok od 7 dana za izjašnjavanje po tim zahtevima a premijerka je pozvana da dođe u Niš sa nadležnim resornim ministrima kako bi sa delegacijom radnika i boraca postigli dogovor oko rešavanja problema. Takođe je naglašeno da će se, ukoliko odgovor od premijerke ne stigne u roku od sedam dana, preći na radikalizaciju protesta. 

Iako su se aklamacijom okupljeni saglasili da pregovarački tim sačinjavaju Žarko Đorđević i Aleksandar Blagojević ispred radnika, Dejan Milošević ispred boraca te Dejan Petrović ispred sindikalaca policije i vojske, na spisak zahteva svoj potpis nije stavio Žarko Đorđević. Iako je više puta naglašeno da je za postizanje ciljeva neophodno jedinstvo ipak je mogao da se stekne utisak da se opet formiraju nekakve dve kolone u štrajku. Izrečene su i neke malo teže reči pa i optužbe da "neki šuruju s vlastima" što čini proteste višegodišnje jalovim. Na to je reagovao upravo Đorđević koji je zamerio što se neki novi ljudi pojavljuju u pregovaračkom timu pošto on već 5 godina pregovara sa vlastima i optužio neke govornike da drže političke govore. On je u isto vreme okupljenima rekao da će delegacija sredinom sledeće nedelje ići u Beograd kako bi se sastali sa premijerkom Brnabić.

Dejan Milošević, predsednik udruženja boraca ratova devedesetih "Jedinstveni gvozdeni puk" je konstatovao da je njihova jedina politika borba za ostvarenje prava radnika i boraca i pozvao je i ostale gradove da se pridruže Nišu u toj borbi naglasivši da se ne radi o političkim protestima već o gladnom narodu nasuprot kojeg stoji nenarodna vlast.

"Govore o natalitetu. Pitam ja vas sada kako da se vaša deca žene i udaju? Kako da stvaraju potomstvo kad nemate osnovnu egzistenciju?" - rekao je Milošević. On je okupljenima poručio i da su se on i njegovi saborci iz Kuršumlije izborili da im se isplate pune ratne dnevnice jer su bili jedinstveni i uporni i još jednom ponovio da ne može biti diskriminacije prema drugim borcima iz drugih gradova. 

U ime boraca govorio je i Dejan Veličković predsednik Gvozdenog puka iz Niša. On je objasnio da su niški borci predali svoje zahteve još pre godinu dana ali da nikakav odgovor nisu dobili i upitao zašto su borci Niša diskriminisani u odnosu na borce iz mnogih drugih gradova, kojima su i isplaćene dnevnice ali i kojima su njihove lokalne samouprave omogućile razne povlastice kojima se bar malo poboljšava njihov sveopšte loš socijalni status.

Posebnu crtu današnjim protestima dale su dve žene. Prvo se emotivno i kroz suze, okupljenima obratila Slavica Đorđević, udovica ratnog veterana koji je preminuo ne dočekavši isplatu ratnih dnevnica.

"Moj muž je u rat otišao ne svojom voljom, ne željom da bi po povratku iz rata živeo kao pas. A pitate kako je meni sada, ne mogu da mu dostojanstveno podignem spomenik" - rekla je Đorđević i dodala da političare lokalne ne treba kriviti jer su oni samo marionete -" Oni podižu ruku protiv svog naroda, protiv komšije koji nema danas šta da jede, a i da ima kako da napravi hranu bez struje?"

Istakla je da nju na skup nije dovela nikakva politika niti političar.

"Ja sam došla sama i uvek ću doći, i neću odavde da idem dok ne isplate te ratne dnevnice, da mogu dostojanstveno da platim račune, da mogu dostojanstveno da živim, da mogu da budem građanin prvog a ne petog reda" - istakla je vidno uzbuđena Nišlijka.

Građanima se obratila i Maja Šoršorov, nezadovoljna građanka koja je odmah na početku rekla da nije član nijedne partije već da je na skup došla zato "što ne živimo dobro".

"Ja vas molim da se svi udružimo, jer imamo samo jedan cilj, a to je da oni odu jer se 28 godina vrte na ringišpilu. Jedni odu, drugi dođu a narod nema hleba da jede" -uz burne povike odobravanja okupljenih rekla je Šoršorova i istakla da ona lično, iako je onkološki pacijent, neće odustajati od protesta - "jer su nas opljačkali, ogulili su nam kožu".

Ona je pozvala predsednika zemlje da dođe, da deset dana živi u Nišu, pa da shvati zašto su Nišlije nezadovoljne.

Skupu su se obratili i Aleksandar Blagojević bivši radnik i Dejan Petrović, predsednik Policijskog sindikata za Niš i obojica su pozvali okupljene na istrajnost u protestu. Blagojević je podelio sa okupljenima istorijat propadanja njegove, nekada uspešne firme, koja je loše privatizovana dok je Petrović još jednom apelovao na jedinstvo svih, podsetivši da je to jedini način da se i ostvare zahtevi ali i spreči poklanjanje aerodroma i zaštite Južne vesti, kao medij koji kako je rekao trpi odmazdu zbog toga što izveštava o svim problemima koji muče građane.

Sledeći skup je zakazan za sledeći petak u 12, na istom mestu, ispred Gradske kuće.

Podsetimo, radnici niških propalih firmi,  protestuju već skoro deceniju svakog petka ispred Gradske kuće. Iako su im svi obećavali isplatu zarada do sada se to nije dogodilo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage