Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

16. 04. 2018.

Autor: Redakcija Izvor: City radio

A, što lepo ne ukinete zakone?

Povodom naimenovanja članova stručne komisije za aktuelan konkurs za javno informisanje u Gradu, City radio je uputio dopis Ljubiši Janiću, načelniku Gradske uprave sa zahtevom da o svim pristiglim kandidatima na način javan i transparentan upozna građane i građanke Niša.

Kako je i ovogodišnji konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja od samog raspisivanja, praćen brojnim razlozima za sumnju da će biti sproveden u duhu etike i zakona, prinuđeni smo da na ovaj način od Uprave grada Niša tražimo odgovore. Da li ćemo ih dobiti? Ne verujemo. Jer nismo ih dobili ni kada smo upitali kako se za jedan jedini dan gornji limit novca predviđen za pojedinačne projekte popeo sa solidna 4 na vrtoglavih 9 miliona dinara. 

Naimenovanje stručne komisije od strane načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, po rešenju od 5.aprila ove godine je još jedna u nizu uvreda zdrave pameti svih onih ljudi koji su verovali da bi uvođenje zakonodavstva u oblast medija zaista suštinski moglo da uredi medijsku sliku Srbije. Naime, od svih pristiglih kandidata Janić se opredelio za blago izmenjenu prošlogodišnju komisiju. Čak tri člana iz komisije koja je odlučivala o projektima 2017. ponovo su odabrana.

Prvi među njima Zoran Veličković, prošlogodišnji predsednik komisije je opet tu, samo ga ne predlaže Društvo novinara Niša nego PROUNS, tu je i nezavisni stručnjak Vladimir Veljković iz Pirota, te Dušan Stojanović koji je po treći jubilarni put zaslužio mesto u niškoj komisiji. Pored njih, na mestu četvrtog člana je kozmetička promena (drugo ime, ista organizacija RAB) a peti je član Aleksandar Simić na predlog već pomenutog Društva novinara Niša.

Da li je to nedozvoljeno? Najverovatnije, nije. Da li je etički? U svakom slučaju - ne. Jer, pomenuta tri člana komisije koji se ponavljaju iz prošlogodišnjeg konkursa su potpisnici rešenja o raspodeli za 2017., za koju se sve može reći, osim da je urađena prema profesionalnim principima i kriterijumima, a o čemu jasno svedoče zapisnici sa sednica komisije.  O svemu tome su se prošle godine izjasnila reprezentativna medijska i novinarska udruženja ocenivši niški konkurs kao skandalozan. Naravno tu treba dodati i činjenicu da najuticajniji niški informativni medij "Južne vesti" po odluci komisije nije dobio ni dinar, a isto je i sa "City radiom".

Kakvu poruku gospodin Janić i grad Niš šalju ponovnim biranjem istih članova u komisiju koja ove godine odlučuje o gotovo 3 puta više para građana Niša? I čime su se baš ovi članovi komisije  izdvojili od ostalih koji su se za učešće u njoj prijavili? Niti jednog člana iz Medijske koalicije (UNS, ANEM, Local Press) u njoj nema, iako je reč o najstarijim i najreprezentativnijim esnafskim udruženjima u zemlji. U obrazloženju o naimenovanju nigde ne piše kojim se to kriterijumima načelnik Gradske uprave vodio pri izboru niti koliko se kandidata prijavilo. Ništa nalik tome.

Postoji samo jedan način da to saznamo, te pozivamo načelnika Gradske uprave da odmah i bez odlaganja na zvaničnom sajtu grada, objavi radne biografije svih pristiglih kandidata - i odabranih i odbijenih. Pa da pokušamo da poverujemo da nema loših namera i skrivenih dogovora, lobiranja raznih interesnih grupa, koje se ponavlja iz godine u godinu, od jednog do drugog konkursa. Ukoliko to grad ne uradi, jasno će biti da imaju šta da kriju, pa u tom duhu  ovako unapred ohrabrujemo Grad Niš, te njegove čelnike,  da lepo, kad nisu voljni i kadri da poštuju važeće zakone zemlje, bar traže njihovo ukidanje, kako se ne bi rugali inteligenciji svih učesnika u konkursu. Posle tri godine i ovog četvrtog konkursa za medije po Zakonu  vreme je da se kaže svemu tome: Dosta! Ne ponižavajte nas više! Poštujte Zakon a ne rupe u njemu!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage