Home  |  Vesti  |  Niš  |  Radnicima Aerodroma nisu produženi ugovori, Vlada demantuje, Mihajlović kritikuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

04. 05. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio, NKD

Radnicima Aerodroma nisu produženi ugovori, Vlada demantuje, Mihajlović kritikuje

Vlada Srbije nije dala saglasnost za produženje ugovora za 36 zaposlenih na niškom aerodromu, zbog čega su ovi ljudi 1.maja ostali bez posla, tvrde iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Sa druge strane, iz Vlade Srbije tvrde da je saglasnost Gradu Nišu o produženju ugovora poslata još 27.aprila.

"Bilo da je reč o zlonamernosti Vlade ili o nemaru, ovaj čin najbolje pokazuje motive i nesposobnost centralnih vlasti da razvijaju niški aerodrom.  Funkcionisanje aerodroma može biti ozbiljno ugroženo ovim činom i teško je poverovati da toga nisu svesni članovi Vlade. Sa druge strane, ukoliko je reč o nemaru, to samo dokazuje tvrdnje naše inicijative da centralne vlasti ne samo što nemaju kapaciteta da vode niški aerodrom, već da nemaju ni dovoljno motiva da se posvete ozbiljno aerodromu koji puno znači Nišlijama." - navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja je članica Inicijative.
Informaciju o otpuštanju, kažu u NKD, dobili su od samih radnika JP Aerodrom koji su ih informisali da je poslovodstvo Aerodroma blagovremeno uputilo zahtev gradskim vlastima u Nišu ali i sa tim da nisu upoznati da li je zahtev od Grada Niša u skladu sa procedurom prosleđen Vladi Srbije.
NKD dalje podseća da su, ne tako davno, tadašnji gradski rukovodioci, poput Ljububivoja Slavkovića, zamenika bivšeg gradonačelnika Niša, u javnosti tvrdili da je JP Aerodrom Niš preduzeće koje može biti izuzeto od racionalizacije zbog uslova koje je postavljao Direktorat vazduhoplovstva. On je tada, govoreći za Južne vesti izjavio da postoji potreba za zapošljavanjem određenog broja ljudi, kako bi aerodrom zadržao licencu, jer su kako je rekao, međunarodni standardi takvi kakvi jesu.

Na tvrdnje NKD oglasila se Vlada Srbije u izjavi datoj Tanjugu ustvrdili da je Komisija koja daje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje dala saglasnost za  produženje ugovora radnika na niškom aerodromu na sednici održanoj 27.aprila.

Dodatan akcenat te novu dimenziju ove još uvek nepoznanice da li 36 radnika ostaje bez posla ili ne, juče je objavom na youtube kanalu pojačala aktuelna Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

U kratkom video snimku, komentarišući kako je rekla "fake news" o produžetku ugovora radnika nmiškog Aerodroma Mihajlovićka je kritikovala rukovodstvo Aerodroma ali i Grad Niš, nazvavši ih nesposobnima da vode, kako je navela, strateški važno preduzeće. Ona je otišla i korak dalje pa je direktno optužila i Aerodrom i Grad da svojim, kako je rekla, prepucavanjem i nesposobnošću "ugrožavaju funkcionisanje aerodroma Niš, ugrožavaju građane, ugrožavaju bezbednost". Takođe im je poručila da ukoliko žele da vode Aerodrom sami ne treba da čekaju na Vladine komisije već da raspoređuju već postojeće radnike prema potrebi.

Ovaj video snimak danas je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama a mnogobrojni komentari ukazuju da je percepcija građana da se radi o produbljivanju rascepa u niškom SNS-u.
Da podsetimo, nova sednica gradske skupštine na kojoj bi trebalo da se odlučuje o poklanjanju aerodroma Konstantin Veliki državi, na predlog Vlade Srbije a uz odluku Gradskog veća Niša nije još uvek zakazana.
Veliki broj građana je sa negodovanjem dočekao ovakvu odluku a nezadovoljstvo su iskazali sa nekoliko protesta u gradu a i okupljanjem oko inicijative Ne damo niški aerodrom.
Sa druge strane državni vrh Srbije, pa i predsednik Aleksandar Vučić su na nezadovoljstvo Nišlija uzvratili oštrim, pa čak i uvredljivim rečima, uz optužbe da se radi o političkim protestima, koji su "glupi i tupavi" ali i uvijenim pretnjama da Niš neće dobijati novac za modernizaciju aerodroma sa budžeta.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije