Home  |  Vesti  |  Niš  |  Učešćem u akciji "Besmrtni puk" i Niš obeležio Dan pobede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

09. 05. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Učešćem u akciji "Besmrtni puk" i Niš obeležio Dan pobede

U čast Dana pobede u Beogradu i više gradova u Srbiji 9. maja održana je manifestacija „Besmrtni puk“. Učesnici akcije prošetali su ulicama gradova Srbije, noseći portrete svojih bližnjih i tako su pokazali lica onih koji se nisu pokorili zlu i koji su pobedili fašizam.

I Niš se priključio "Besmrtnom puku" pa su se danas Nišlije okupile najpre kod Logora na Crvenom krstu odakle su, noseći  fotografije svojih rođaka koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu ili su se borili protiv fašističke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, kao i fotografije onih koji su branili Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine prošetali, do centralnog Trga Kralja Milana gde su razne delegacije položile vence na spomenik oslobodiocima Niša.

Svi koji su se danas u 11 i 30 okupili ispred Logora podeljene su Georgijevske lente, koje se nose kao simbol poštovanja herojima rata, poginulim na bojnom polju.

Polaganju venaca danas su prisustvovale brojne delegacije, od gradskih zvaničnika do udruženja srpsko-ruskog prijateljstva a nakon polaganja venaca intonirane su srpska i ruska himna.

Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša, za City radio kaže da je većina građana negde u dubini duše svesna važnosti današnjeg globalnog praznika, Dana pobede nad fašizmom, ali da pritisnuti svakodnevnim problemima veoma često i zaborave veličinu žrtve naših predaka.

"Mislim da sistem obrazovanja, vaspitanja mora da naše đake, studente stalno podseća na ta velika stradanja i velike žrtve koje je naš narod, ali i drugi narodi imali u istoriji, boreći se za ispravnu ideju, boreći se za goli život" - naglasio je Banđur i podsetio da je Prvi svetski rat za Srbiju bio otadžbinski a za Rusiju delom i građanski. Drugi svetski rat je pak kod nas, na žalost, bio delom i građanski ali je za Ruse taj rat bio "biti ili ne biti", preživeti ili nestati, istakao je naš sagovornik.

On je podsetio da zahvaljujući i Sovjetskom savezu ali i  ostalim saveznicima, i njihovoj ulozi u Drugom svetskom ratu, "mi imamo sve što imamo" pa je kao logična posledica toga nastao i drugi današnji praznik, Dan Evrope.

"Zbog toga mislim da nekadašnji saveznici na bojnom polju bi morali da jedni drugima pruže ruku i da malo bolje sarađuju jer će to i nama biti lakše. Nećemo biti razapeti između istoka i zapada. Mi smo za saradnju i sa jednima i sa drugima i ukoliko Evropa, slaveći svoj dan se bude prisetila kako je do tog dana i praznika došlo, mislim da će imati mekši stav prema svojoj drugoj, istočnoj polovini. " - zaključio je zamenik gradonačelnika, dodavši da njemu lično nije logično što neki osporavaju Ruse kao deo Evrope -"Ruska književnost je deo evropske književnosti, ruska kultura deo evropske kulture. Onaj ko pokuša da zaokruži Evropu bez Rusije zapravo ne zaokružuje celu Evropu, nego samo jedan njen deo."

Manifestaciju "Besmrtni puk" inicirale su nevladine organizacije i udruženja rusko - srpske orijentacije i na njihovu molbu je Grad Niš uvrstio u zvanični protokol, a danas će popodne Kancelarija EU u Nišu proslaviti nizom manifestacija i Dan Evrope.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage