Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

31. 05. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

PozitivNI festival od 31.maja do 3.juna u Nišu

Aleksandra Pešić i Miša Vučković sa PozitivNI festivala gostovali su na City radiju kako bi najavili ovogodišnji, četvrti po redu, festival u Nišu. Nišlijama je uglavnom poznato da početkom svakog juna, poslednjih nekoliko godina, na nekoliko lokacija u gradu mogu da prate brojne manifestacije koje su i zabavne ali i kulturne i edukativne. Šta je PozitivNI festival za ovu godinu spremio novo i drugačije?

Miša kaže da će ove godine PozitivNI trajati, po prvi put, cela četiri dana i održavaće se na dve lokacije, a trećeg dana festivala će se održavati uporedo na obe lokacije – i u Čairu i u Dušanovoj ulici. Cilje je da ove godine malo šira ciljna grupa Nišlija bude pokrivena aktivnostima. Aleksandra objašnjava da im je ideja bila da svaki dan bude posvećen drugačijem vidu umetnosti i kulture.

„Pošto ove godine festival traje četiri dana, svaki dan će biti obeležen na drugačiji način. Prvi dan je posvećen klasičnoj umetnosti, imaćemo koncert klasične muzike. Drugi dan posvećen je alternativnoj muzici, alternativnoj umetnosti uopšte, Treći dan je posvećen deci“ – naglašava Aleksandra i dodaje da će taj treći dan biti izuzetno zanimljiv zato što će biti održan i u Čairu i u Dušanovoj ulici –„Poslednji četvrti dan će biti posvećen sportu, rekreaciji . U okviru njega planiran je veliki izlet u Čairu. Svaki dan će biti nešto posebno i drugačije i osim što će se zabaviti, građani će moći i da nauče ponešto“.

Osim gostujućih bendova IRIE FM i Zemlja gruva, na PozitivNI festivalu nastupiće i tribute-bendovi  Amy‚s House (tribute bend Ejmi Vajnhaus) a takođe i bend The Gift koji je tribute bend Dejvidu Bouviju.

Iza organizacije festivala osim PozitivNI – h stoje ove godine i drugi značajni partneri. Miša Vučković kaže da se festival organizuje u slavu grada, u vreme gradske slave pa je sam Grad Niš jedan od značajnih pokrovitelja festivala.

„Pored toga imali smo pomoć i Kancelarije za mlade Opštine Medijana, kao i same GO Medijana, koji su bili više nego srećni da nam pomognu u organizovanju tog poslednjeg sportskog dana. Tu je i Turistička organizacija Grada Niša a naravno posebno moramo da pomenemo naše vredne volontere. Nedavno je zatvoren konkurs za volontere, tako da će jedan broj vrednih Nišlija nama pomoći da sve protekne u najboljem redu a takođe će, naravno, moći da se i oni provedu dobro zajedno sa nama.“ – istakao je naš sagovornik.

Što se tiče klasičnog dana, koji će biti zapravo uvodni, PozitivNI najavljuju lep koncert klasične muzike u Čairu, zatim veliki čas istorijeumetnosti takođe u Čairu.

„Tu imamo pomoć Fakulteta umetnosti u Nišu koji je opdlučio da realizuje taj veliki čas. Moći ćete da šetate Čairom i da, iz koraka u korak, prelazite iz jedne epohe istorije umetnosti u drugu.“ –  kaže Miša.

Dečiji dan će biti posvećen čitav deci. Osim što će mališani iz Niša moći da slušaju na radionicama neke horove, izvođače, i gledaju različite plesače svi ti izvođači  koji će biti u Čairu, će biti zapravo deca.  To će biti podjednako atraktivno i za decu ali i za njihove roditelje.

U sportskom danu će učestvovati brojni klubovi koji se bave različitim sportovima, poput američkog fudbala, košarke, fudbala. Izviđači će čitavog dana biti na festivalu tog dana.

Naši mladi sagovornici smatraju da je izuzetno važna sinergija sporta i umetnosti i  dodaju da je ulaz za sve događaje slobodan.

Aleksandra i Miša su mladi, i ne mogu da znaju kako je izgledalo urbano gradsko jezgro, osamdesetih i ranih devedesetih, koje je gravitiralo upravo ka Dušanovoj ulici. Ipak, u duhu pravih profesionalaca, objašnjavaju nam koje su najvažnije namere PozitivNI festivala.

„Prvobitno je ovaj festival, kada je nastao, imao za cilj da probudi taj urbani duh Niša, koji je ostao u Dušanovoj ulici. Sada, kako širimo festival to se prenosi i širi i na umetnost i na sport i na rekreaciju, na najmlađe, najstarije. Pre svega želja nam je da dođu svi, i pronađu nešto za sebe, da tih nekoliko dana provedu nekako drugačije, na drugačijem festivalu. Niš ima dosta kvalitetnih festivala. Međutim, naš jednostavno obuhvata sve. Mislimo da je to što PozitivNI izdvaja od svih.“ – kaže Aleksandra.

I Aleksandra  i Miša kažu da im je iskustvo sa PozitivNI festivalom donelo mnogo toga značajnog.

„Mi se nismo ni rodili u vreme kada je Dušanova ulica bila poznata kao centar kulturnih dešavanja u gradu. Kada smo pričali o ovom festivalu, želeli smo i nas dvoje da saznamo nešto više o tome. U razgovoru sa našim roditeljima i njihovim prijateljima saznali smo šta je Dušanova ulica predtavljala tada, kako se ta ulica spontano zatvarala radi koncerata. Ako je neko želeo da bude viđen, to se takođe dešavalo u Dušanovoj ulici. I to je upravo ono što mi pokušavamo da probudimo  - da kada se tog drugog juna svi prošetaju Dušanovom, da se prisete kako je to izgledalo, svih tih kafića u nizu, svih svirki koje su se dešavale, da tribute-bend Dejvida Bouvija podseti na to vreme. A sa druge strane, da mlađe Nišlije naučimo kako je to izgledalo. Da njima ponudimo nešto što se pre dešavalo u nadi da će urbana kultura  koju Niš bez sumnje i dalje poseduje, ponovo naći mesto na ulicama našeg grada.“ – za sam kraj poručuje Miša uz poziv Nišlijama i Nišlijkama da se u što većem broju odazovu pozivu i bar četiri dana juna, uprkos problemima i brigama budu – PozitivNI.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage