Home  |  Vesti  |  Niš  |  Na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope", pobedila Vrnjačka Banja, Niš četvrti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

15. 06. 2018. Niš

Autor: Z.M. Izvor: City radio, Prva TV

Na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope", pobedila Vrnjačka Banja, Niš četvrti

Dušan Mančić učenik 7.razreda OŠ Ratko Vukićević, Veronika i Natalija Vojinović učenice 7.razreda OŠ Car Konstantin i Sanja Kostić učenica srednje Ekonomske škole gostovali su na City radiju pred subotnji nastup, kako bi nas kao prošlogodišnji pobednici, upoznali sa festivalom "SRBIJA U RITMU EVROPE" kome je Niš ove godine, zahvaljujući njihovoj pobedi, bio grad - domaćin.

Ove godine niški tim je zauzeo odlično četvrto mesto  a pobedu su odnela deca iz Vrnjačke Banje koja su na ovom zanimljivom festivalu predstavljala Francusku pesmom J't aime Lare Fabian, te su se izborili za putovanje u ovu lepu evropsku zemlju.

Prošle godine niški učenici su pobedili na ovom prestižnom festivalu a zemlja koju su kroz nastup tada predstavili bila je - Turska. O tome kako je sve to izgledalo pričala nam najpre Sanja.

"Pevali smo pesmu Emine Jahović "I da mogu" na turskom jeziku. Imali smo jako dobre profesore prošle godine kao i ove. I, nije bilo teško, s obzirom da smo se baš dosta spremali. Mnogo truda je uloženo i u kostime i u plesanje, tako da je to bilo jedno predivno iskustvo " - rekla nam je simpatična učenica drugog razreda Ekonomske škole u Nišu.

Sa sličnim osećanjem govorio nam je i Dušan o prošlogodišnjem uspehu.

"Za mene je sve to bilo divno, jedno prelepo iskustvo. I publika. Samo su se čuli aplauzi i bodrili su nas sa svih strana." - rekao nam je Dušan i naglasio da tim sa kojim je i ove godine branio boje Niša je za njega jedna prava porodica, zajednica.

"Bila je audicija na koju su sva deca, talentovana za muziku, ples i pevanje iz osnovnih i srednjih škola, učestvovala i na kraju su odabrali najbolje" - dodaje Dušan a Sanja dodaje da je prošlogodišnji tim od dvanaestoro dece dopunjen još jednom članicom koja peva a da su pojačani i sa još dvoje plesača.

Iza ove dece stoji veliki rad. U glas nam objašnjavaju da su vežbali marljivo i prošle i ove godine, svake subote sa stručnim profesorima iz Beograda koji su radili na njihovoj koreografiji ali i na tehnici pevanja, kako bi ih spremili za pravi evrovizijski nastup.

I zaista "Srbija u ritmu Evrope" i jeste nalik Evroviziji pošto deca iz 22 grada predstavljaju po jednu evropsku zemlju kroz pesmu i igru. Niški tim je ove godine predstavljao - Srbiju, što je privilegija prošlogodišnjih pobednika. 

Oni su se predstavili pesmom "Suze za kraj", Danice Krstić, koja je beovizijska pesma.

I Dušan i Sanja su nam rekli da im je kao timu bilo nešto lakše nego prošle godine jer su se već svi poznavali a pevali su i na maternjem jeziku. Iako su bili zvanredni glasovi žirija i SMS publike ih je rangrao na laskavo četvrto mesto u oštroj konkurenciji 22 grada.

Dušan je sa nama podelio i par utisaka sa prošlogodišnjeg nagradnog putovanja u Tursku. Za njega je to bilo prelepo i nestvarno iskustvo baš kao i kompletna priprema za učešće na ovom zanimljivom festivalu.

"Svakako ovo takmičenje donosi svima mnogo toga" - dodaje Sanja i nastavlja -"to nosi samo pozitivne stvari sobom, ništa negativno."

I Dušan i Sanja pored školskih obaveza i ovog konkretnog takmičenja dosta rade na sebi. Tako Dušan kaže da je učestvovao u trećoj sezoni Pinkovih zvezdica, da ide u privatnu školu pevanja By heart, pohađa i redovnu muzičku školu, svira saksofon.

Sanja je učestvovala prošle godine na takmičenju "Neki novi klinci" gde je dospela do finala. Sprema se individualno kod profesorke pevanja, Goge Stamenković. Ipak festival "Evropa u ritmu Evrope" joj je nemerljivo pomogao.

Veronika i Natalija Vojinović su sestre bliznakinje. I one su bille deo pobedničkog tima prošle godine.

Za samo takmičenje takođe imaju samo reči hvale,

"Iskustvo je bilo prelepo, pre svega. Toliko usomena smo stekle koja ćemo pamtiti celog života, nova druženja. Pobeda je bila kao trešnjica na torti" - kaže Veronika i dodaje da iako su se nadale tome, osećaj kada su ih prozvali je bio neponovljiv.

Natalija nastavlja da su imale osećaj da će pobediti ali pošto je Niš bio debitant prošle godine na manifestaciji opet nisu mogli da budu sigurni da će doživeti takav uspeh. U njemu svoju ulogu svakako imaju profesori koji su njima vredno radili.

"Naučili su nas da sve vrste plesa možemo sklopiti u jedan. Imali smo mnogo različitih vrsta plesa - i hip hop i kontemporary i Latino i standardni ples i disco dance. Sve te vrste pričaju svoju priču. Naučili su nas da samo radom i trudom može sve da se postigne" - kaže Natalija.

Simpatične bliznakinje koje su deo plesne grupe iz Niša smatraju da će sa decom sa kojom ih je povezalo takmičenje "Srbija u ritmu Evrope" ostati prijateljice zauvek. U maniru pravih profesionalaca, što i jesu jer se plesom bave već 9 godina,  pred subotnji nastup su podelile sa nama da je ove godine ipak za nijansu odgovornost koju su preuzele veća jer predstavljaju svoju zemlju.

" Kad predstavljate svoju zemlju nije tako lako. Treba se maksimalno truditi, uvežbati, kako biste svoju zemlju prikazali u punom sjaju na nastupu. "

Niški tim je  u subotu, pred punom halom Čair, kada su se sabrali poeni žirija i glasovi putem SMS poruka osvojio 4. mesto, a bolji od njih su bili timovi Sremske Mitrovice, Bosilegrada i pobednici ovogodišnjeg takmičenja - tim Vrnjačke Banje. Oni su osvojili putovanje u Francusku a to je i mesto gde će se naredne godine održati ovo zanimljivo takmičenje dečjeg stvaralaštva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage