Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

03. 09. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Opremanje đaka - nečija cela plata

U osnovnim i srednjim školama širom Srbije počela je nova školska godina. Povratak dece u školske klupe doneo je roditeljima mnogo neminovnih i ne baš malih troškova. I glavobolju pride.

Poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama među korisnicima se vodi polemika koliko košta prosečno opremanje đaka u Srbiji. U jednom se svi slažu - troškovi su veliki a para nema dovoljno, pogotovo kada u jednoj porodici ima više od jednog đaka.

Najozbiljnija stavka je svakako cena udžbenika. Od 7, 8 pa sve do 15-ak hiljada je potrebno izdvojiti za komplet udžbenika i radnih svezaka u zavisnosti od razreda. Iako se udžbenici i mogu pronaći polovni, korišćeni, radne sveske, nastavni listovi  se ipak moraju kupiti (u njima se direktno piše).

Jedna mama osnovca nižih razreda kaže da je sve teže opremiti dete za školu.

"Do sada smo naručivali knjige preko škole i plaćali na rate. Kada bi ta rata bila jedina to ne bi bilo strašno. Ali kad vam se nagomilaju rate za rekreativnu, pa za ekskurziju, pa mesečne članarine za sport, pa tekući troškovi, za užinu, za pozorište lutaka - sve to se pretvori u jedan pozamašan iznos koji u mom slučaju bude i polovina plate mesečno". - priča nam i dodaje - "Ja bih kupovala polovne knjige ali problem su radne sveske traženih izdavača u kojima se direktno piše i boji pa su za sledeću generaciju neupotrebljive."

Njeno mišljenje deli i simpatični Nišlija, koji u hrpi svezaka šarenih korica traži sliku fudbalera koju je sin naručio. Pronalazi je i sa negodovanjem komentariše kako je 170 dinara za A4 svesku previše.

"Ovo je prava mamipara. U naše vreme postojale su obične sveske sa narandžastim koricama i ništa im nije falilo." - priča i dodaje da udžbenike, već par godina kupuje polovne. - "Mnogo me ljuti kad kažu da tako podržavam sivu ekonomiju. Neka je i tačno ali kako da kupim komplet knjiga od preko 15 000 kad primim tek jedva više od toga. I onda kažu školovanje kod nas je besplatno. Kako da ne."

Najjeftinije sveske A4 formata su oko 50 dinara a male se mogu pronaći i za dvadesetak po komadu.  One skuplje idu i do 300 dinara po komadu. Najjeftiniju školsku torbu, na rasprodaji, možete pazariti za 300 dinara a cene luksuznijih se kreću od 4, 5 pa i do 15 hiljada dinara.

Jedna penzionerka pita u knjižari za ranac na točkiće sa crtežom fudbalske patike. Na objašnjenje prodavačice da sada na popustu košta 5700 dinara, vrti glavom bez reči. Zahvaljuje se i izlazi.  Dečje želje su jedno a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Za pribor za likovno potrebno je odvojiti još dodatnih 500 dinara u najjeftinijoj varijanti (drvene bojice od stotinak dinara pa do 500, vodene bojice preko 200, tempere preko 500 dinara). Za lenjire, šestar, drvene olovke treba još najmanje 500, 600 dinara. 

Za patike, šorc, majicu i torbu za fiskulturu treba još najmanje 2000 dinara. I tu spisku nije kraj.

Da se vratimo na našeg sugrađanina. Zaista, čini se da je danas roditeljima mnogo teže nego pre kada su postojale samo sveske sa običnim narandžastim ili zelenim koricama.

Šarenilo blješti iz svih knjižara. Super junaci se trodimenzionalno šepure na školskim torbama, sveskama, pernicama. Cvetići, šljokice, konjići i mašnice mame da se pogledaju a od cena zastane knedla u grlu. Kako objasniti detetu da nije važno što neka deca mogu da ih nose a neka ne? Kako objasniti još važnije da je svejedno u čemu su knjige i da li su nove ili ih je neko pre koristio? Kako krajnje objasniti i da rekreativna nastava nije dostupna svakom od njih jer raspon cena od 13 do vrtoglavih 20 hiljada za tih par dana jednostavno ne mogu svi da odvoje?

U ekonomski neizvesnim vremenima kakva su današnja sva ta pitanja dolaze do punog izražaja. I nije lako tananoj dečjoj duši objasniti da je suština bitnija od forme, da se znanje  jedino isplati i vrednuje kad živimo u vremenu lažnih diploma i lažnih vrednosti.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage