Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

11. 10. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Protest "Mame su zakon!" u četvrtak u Nišu

Protest mama i porodilja koje su nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom, te stoga traže njegovu izmenu, biće održan u četvrtak, 11.oktobra, na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati.

#MameSuZakon je inicijativa koja okuplja mame i buduće mame koje žele da se izvrše izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji veliki broj žena i njihovih porodica ostavlja na rubu egzistencije. 

Sa Danijelom Vujošević, Nišlijkom, koja volonterski pomaže inicijativi razgovarali smo tim povodom kako bi nam pojasnila zbog čega mame i porodilje protestuju. Ona za City radio kaže da je Zakonom koji je stupio na snagu 1. jula bitno povređeno pravo žena i porodilja, da su im umanjena primanja a one dovedene na sam rub egzistencije. Pored tog finansijskog momenta, članovi inicijative se zalažu za izmenu najmanje 10.tačaka tog zakona, jer je, prema njihovom mišljenju, diskriminatorski. Te izmene su, u formi predloga, predsednici Narodne skupštine, 25. septembra ove godine,  dostavili narodni poslanici i poslanice: Tatjana Macura, Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska i Nenad Božić.

"Jedna od tih tačaka se odnosi na to da je Zakonom predviđena minimalna granica od 18 meseci radnog staža, tako da će se iznos porodiljske nadoknade računati na način da će se ukupan broj meseci na koje su plaćeni porezi i doprinosi deliti sa brojem 18, bez obzira da li je žena radila 3, 6, 9 ili 12 meseci, a trudničko odsustvo se neće uzimati u obzir." - kaže Vujoševićeva i dodaje -"Sada su oni proširili pa su dodali ugovore o delu, autorske ugovore pa se stiče utisak da je sada pravo na porodiljsku naknadu proširen na širi krug ali se generalno gledano, sve deli sa 18 meseci."

To, prema mišljenju naše sagovornice nije dobro, jer veliki broj žena, pogotovo na jugu Srbije radi "na crno" a mnoge od njih godinama volontiraju.

"Čak i u javnim preduzećima mnoge žene imaju neplaćena volonterstva godinama a da ne govorimo o onim nevidljivim ženama koje rade na crno. Niš je, kao grad, na mapi Srbije mapiran kao jedan od gradova sa najvećim procentom tih, nevidljivih žena" - smatra naša sagovornica i naglašava da sve ovo direktno utiče na ostvarivanje jednog ljudskog prava, jer se, kaže ona, oduzima od deteta.

Tako se smatra ova Nišlijka, Zakon koji je trebalo da bude podrška porodicama sa decom i koji treba da podstiče rađanje dece pretvorio u suštu suprotnost.

"Umesto da se stimulišu majke da rađaju decu, država ih direktno oštećuje i diskriminiše!!"- kaže Danijela.

O svih deset tačaka kao i o konkretnim problemima sa kojima se porodilje susreću u praksi od stupanja Zakona na snagu,  govoriće se sutra na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati. 

Podršku protestu su izrazile  Porodična Filharmonija,  Centar za devojke, Udruženje Romkinja "Osvit", "Ženski prostor" i Odbor za ljudska prava u Nišu.

Na protest su dobrodošli  da dođu svi koji žele da podrže majke, buduće majke, trudnice i porodilje. Jedino na čemu se insistira je da na protestu ne sme biti obeležja političkih stranaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage