Home  |  Vesti  |  Niš  |  Zahtev policije da novinar Stefan Marković otkrije izvor - nedopustivi presedan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

21. 12. 2018. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Zahtev policije da novinar Stefan Marković otkrije izvor - nedopustivi presedan

Saslušavanje novinara Južnih vesti, Stefana Markovića, te insistiranje policijskih službenika da im otkrije ko je izvor informacija koje je kroz serijal tekstova o manipulacijama u Opštini Medijana iznosio, u najmanju ruku se može nazvati neprimerenim. A zapravo je i nezakonito prema važećem setu medijskih zakona.

Stefan Marković je na saslušanje pozvan u svojstvu građanina, a po prijavi portparolke Opštine Medijana, Dušanke Kitanović, koja je tu prijavu podnela zbog toga što novinar Marković poseduje njene lične podatke (JMBG). "Južne vesti" su inače često izveštavale o malverzacijama u ovoj gradskoj niškoj opštini a jedna od stvari koju su istraživali bilo je nezakonito zapošljavanje upravo Dušanke Kitanović.

"Za nas u "Južnim vestima" ovo je još jedan vid pritiska i pokušaj zastrašivanja zloupotrebom državnih institucija, jer lični podaci koje Marković poseduje nisu ni u jednom tekstu, niti na bilo koji drugi način zloupotrebljeni. Nikada nisu javno objavljeni. Dobijeni su od izvora koji je dostavljao informacije o zloupotrebama u Opštini Medijana i jedino su korišćeni u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je poslat Medijani, a na koji oni nikada nisu odgovorili." - saopštile su "Južne vesti".

Iako je Marković medijima izjavio da je saslušanje trajalo kratko i da je bilo korektno, ono što je prilično zbunjujuće je da je službeno lice insistiralo na tome da Stefan otkrije ko je izvor informacija iz same Opštine Medijana koji je Južnim vestima dostavio podatke o malverzacijama. Pozivajući se s pravom na Zakon o informisanju, koji jasno definiše, da novinar ne mora da otkrije izvor informacije, Stefan je odbio da ga imenuje, o čemu svedoči i službena beleška koja je sačinjena u toku saslušanja a u koju smo imali uvid.

O obavezi čuvanja izvora informacije, ukoliko ne želi da bude otkriven, što je najčešće i slučaj kada se novinarima dostavljaju informacije o malverzacijama u javnim preduzećima, ustanovama ili lokalnim samoupravama, govori jasno i Etički kodeks novinara, u članu 3. :

"U slučaju da izvor informacije uslovljava da ostane neimenovan, redakcija je dužna da to poštuje. Od ovog pravila može da se odstupi, ukoliko se informacija odnosi na planiranje nekog zločina, ili kršenje ustavnog poretka i bezbednosti države, kada je obaveza redakcije da to prijavi nadležnim organima."  - navodi se u Kodeksu novinara Srbije.

Novinari, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, dolaze stalno u posed dokumenata koje sadrže lične podatke osoba za koje se sumnja da su počinile neku koruptivnu radnju ili malverzaciju. Najčešće ih dostavljaju ljudi koji žele da ostanu anonimni zbog gotovo izvesne odmazde ukoliko nastupe javno, o čemu svedoče brojni slučajevi uzbunjivača javnosti koje čak ni važeći propisi o zaštiti uzbunjivača nisu uspeli da zaštite od gubitka posla ili progona druge vrste.

Etički kodeks novinara nalaže da u takvim situacijama, ukoliko izvor ne želi da bude otkriven, novinari i urednici postupaju sa dužnom profesionalnom pažnjom i svojim profesionalnim autoritetom staju iza informacije i odgovaraju za njenu tačnost. 

U kontekstu svega navedenog slučaj Stefana Markovića  iz "Južnih vesti" mora da bude predmet  pune pažnje i reakcije relevantnih novinarskih udruženja jer bi, ukoliko postane praksa, mogao da se pretvori u još jedan vid ograničavanja veoma krhkih medijskih sloboda i nezabeleženog pritiska na novinare. Takođe bi mogao da izazove strah kod retkih hrabrih pojedinaca spremnih da obaveste javnost o malverzacijama u državnom sistemu. Stefan Marković je odoleo pritisku i odbio da otkrije izvor iz Opštine Medijana ali ostaje pitanje da li bi se svaki novinar u takvoj situaciji poneo na isti način.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage