Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

11. 03. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Apel Uprave za vanredne situacije u vezi požara na otvorenom

Uprava za vanredne situacije u Nišu poziva građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra. Prethodnih nedelja je zabeležan porast broja požara na otvorenom prostoru.

"Podsećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.
Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost  za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za fizičko lice 10. 000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti." - navodi se u apelu Uprave za vanredne situacije u Nišu.

Oni navode i da će povećati  nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru,  a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spaljivanja otpada i biljnih ostataka, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge. 
Učiniocima ovog prekršaja do sada je napisano 14 prekršajnih naloga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije