Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

14. 04. 2019. Niš

Autor: A. Stanković Izvor: City radio

Gimnazijalci Sremca odigrali Šopaloviće za Acka

Članovi dramske sekcije Prve niške gimnazije ’’Stevan Sremac’’ odigrali su predstavu ’’Putujuće pozorište Šopalović’’ u petak, 12. aprila u Pozorištu lutaka, u humanitarne svrhe. Gimnazijalci su ovo veče posvetili Aleksandru Nikoliću, bivšem učeniku škole, koji boluje od leukemije i prikupljanju sredstava za njegovo lečenje.

Pozorište lutaka bilo je prepuno. U publici je bilo najviše učenika i profesora Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, ali i humanih građana koji su želeli da daju svoj doprinos humanitarnoj akciji talentovanih glumaca najstarije niške gimnazije i da ih u isto vreme podrže pred nastup na takmičenju dramskih sekcija u Kragujevcu.

I publika i učesnici bili su prezadovoljni. Reakcije su bile više nego pozitivne a humanost na najvišem nivou. Od prodatih ulaznica prikupljeno je 40 000 dinara, koje su namenjene za pomoć u lečenju Aleksandra Nikolića, novinara i bivšeg učenika škole.

Predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ dramska trupa Prve niške gimnazije prvi put je izvela na Akademiji u Narodnom pozorištu povodom obeležavanja 140 godina škole. 

Kako su se plasirali na 23. Pozorišne susrete dramskih sekcija Srbije u Kragujevcu, u glumačkoj postavi moralo je doći do nekih izmena, zbog propozicija takmičenja, jer su u predstavi igrali i bivši učenici, sada studenti. 

Tako su se u novoj postavci našli sadašnji učenici Andrija Dinić, koji se odlično snašao u kompleksnoj ulozi Dropca, i zamenio Pavla Lekića iz prethodne postave, tu je i sjajni Vasilije Jović koji sada igra Blagoja, umesto Andrije Dinića. U novoj postavci Filipa glumi Stojan Mitrovski, koji je zamenio Petra Petrovića. 

„Naravno da je postojala bojazan kako će se učenici snaći, ali oni su dali sve od sebe, najpre da shvate kakve likove igraju, a onda i da iznesu poentu svakog od njih“, kaže profesorka književnosti Danijela Gašević, koja je po tekstu legendarnog Ljubomira Simovića napisala scenario, a potpisuje i režiju predstave.

Jedan od glumaca koji se naknadno priključio ovoj glumčkoj ekipi, Vasilije Jović, kaže da nije imao problema u savladavanju teksta jer su mu pomogli drugari.

„Ekipa sa kojom radim je fenomenalna, pa mi uklapanje u predstavu nije predstavljalo problem. Bavio sam se glumom par godina, tako da sam bio u kontaktu sa pozorištem i ranije“, izjavio je on.

I svi ostali glumci bili su brilijantni. Ginu je odlično odigrala Tara Milovankić, Sofiju Tara Govedarović, Jelisavetu Manuela Janićijević, Simku Jana Jovanović.

U ulozi Majcena sjajno se snašao Aleksa Veličković, a podnarednika odlično odigrao Marko Đorđević. Tu je i Branko Petković koji glumi Vasilija.

Sjajna Nevena Dimitrijević glumila je Daru a Anđela Petković Tomaniju. Tu su i statisti koji su se odlično snašli u brojnim scenama. 

Dramska sekcija najstarije niške gimnazije dobila je čast da njihova predstava otvori festival u Kragujevcu, 15. aprila.

„Dogovor je da igramo najbolje što možemo, a o nagradama, iskreno, ne razmišljamo. Sam plasman u finale je ogroman uspeh, jer predstavljamo i školu i grad“, rekla je profesorka Gašević.

Prva niška gimnazija je pre pet godina osvojila prvu nagradu publike i dve nagrade za muške uloge na istom takmičenju sa predstavom „Ono naše što nekad bejaše“.

Ovo nije prva akcija gimnazijalaca za Acka. Parlamentarci su već prikupljali novac za podršku u lečenju bivšem učeniku škole, a u akciji su učestvovali i učenici i profesori Gimnazije, a kada je reč o humanitarnim izvođenjima predstava Dramske sekcije ovo nije prvi put da niški gimnazijalci staju na pozorišne daske iz tog razloga. Pre dve godine izveli su javni čas pod nazivom „Omnibus“, kao i predstavu „Ono naše što nekad bejaše“, a novac prikupljen od ulaznica otišao je u humanitarne svrhe, za lečenje devojčice obolele od raka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije