Home  |  Vesti  |  Niš  |  Koncert za doček na Trgu ili prenamena novca za bolesnu decu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

25. 12. 2019. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Niška inicijativa, Južne vesti, BETA

Koncert za doček na Trgu ili prenamena novca za bolesnu decu?

Kao i prethodnih nekoliko godina i uoči ove Nove godine, građani su podeljeni u mišljenju da li treba organizovati koncert na Trgu Kralja Milana ili taj novac treba preusmeriti za neku drugu namenu, na primer za lečenje bolesne dece, kako neki predlažu.

Bilo kako bilo, do novogodišnje noći je samo nedelju dana preostalo a strasti oko najavljenog koncerta Željka Samardžića se ne smiruju. Iako je tender za njegov nastup u Nišu propao pošto je PR agencija koja pevača zastupa tražila veću cenu od one previđene tenderom koji je raspisao Niški kulturni centar, on će ipak pevati u Nišu na Trgu, tako što je sa njim potpisan autorski ugovor. Direktor NKC Srđan Savić je rekao da će to koštati više, zato što autorske ugovore prati obavezno plaćanje poreza. Sve to izraženo u novcu iznosi preko 30 000 evra, bez poreza. Razlog što se prešlo na direktno autorsko ugovaranje je taj što nije bilo vremena da se nova javna nabavka raspiše.

Pored Željka Samaržića, 31.decembra će nastupati i niška grupa "Kerber", a za njihov nastup građani Niša će izdvojiiti 10 000 evra plus pripadajuće poreze. Kada se uračunaju i porezi za ova dva nastupa, Nišlije treba da izdvoje oko 65 000 evra. Kako su iz NKC-a najavljivali za organizaciju novogodišnje proslave u budžetu je opredeljeno oko deset miliona dinara. U tu svotu ulazi i tehnički deo organizacije. Za taj deo tender je uspeo, a pobedio je jedini ponuđač, firma Easy travel & Events d.o.o. iz Niša koja je tražila oko 4 miliona i 360 hiljada dinara.

Na sajtu Niške inicijative u tekstu Bivši direktor TON pobednik tendera za organizaciju dočeka u Nišu stoji da je ova firma povezana sa bivšim direktorom Turističke organizacije grada Niša Urošem Parlićem, koji je bio njen prvi osnivač 2011., a čiji je zakonski zastupnik do dan pre raspisivanja tendera bila Parlićeva supruga.

"Neophodni uslovi koje je zainteresovana firma morala da ispuni u okviru tehničke organizacije, pored montiranja bine sa ozvučenjem i rasvetom našlo se i obezbeđivanje 10 Deda Mrazeva koji će u Obrenovićevoj podeliti 1800 paketića, 1200 litara vina, 10 kilograma čaja i 10 000 kartonskih čaša." - navode se detalji te javne nabavke u istom tekstu Niške inicijative.

DOČEK - DA ILI NE?

Danima je na društvenim mrežama deljen jedan stariji tekst Južnih vesti iz 2016. godine o peticiji koju su tada građani potpisivali sa željom da dočeka ne bude a da se novac, te godine u visini od 5 miliona dinara, preusmeri za lečenje bolesne dece. Tada je oko 2000 ljudi potpisalo taj zahtev ali je dočeka ipak bilo. Slična se situacija dešava i ovih dana. 

Danas je Marina Adamović, Nišlijama poznata po tome što već godinama sakuplja pomoć za najteže obolele, posle nekoliko dana negodovanja na Fejsbuku zbog više od deset miliona dinara građana koji će biti utrošeni na organizovanje dočeka u Nišu, i zvanično želela da uputi zahtev Gradonačelniku i Gradskom veću da se taj novac preusmeri za lečenje obolele dece. Kako je Adamovićeva izjavila agenciji BETA, ukoliko postoji taj novac trebalo bi ga uplatiti za lečenje dece kako bi zdrava dočekala narednu godinu. 

"Strašno je da se deset miliona dinara potroši za novogodišnji koncert Samardžića, a toliko je puno dece kojoj je potrebna pomoć" -izjavila je ona za BETA, podsetivši da se u niškom Kliničkom centru trenutno leči 30 malih onkoloških pacijenata a da je broj dece kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu još veći.

Jedini odgovor koji je dobila od resorne većnice za socijalna pitanja, sa kojom je porazgovarala ispred Gradske kuće jeste da Gradsko veće nije nadležno za organizaciju dočeka. Mnogi sugrađani su saglasni sa njom i traže pokretanje peticije.

Za razliku od njih neki sugrađani smatraju da je organizovan doček potreban gradu veličine Niša. Ne samo zbog Nišlija koji bi mu prisustvovali, već i zbog turista koji Niš biraju za novogodišnju destinaciju. To mišljenje dele i organizatori dočeka u Nišu i kažu da su u tom smislu ove godine dopunili novogodišnja dešavanja novim sadržajima koji će se odigravati ne samo na Trgu, već i u Obrenovićevoj i na platou kod Kalče. 

PRENAMENA ILI PLANIRANJE BUDŽETA?

Nekoliko gradova na jugu Srbije neće imati organizovan doček. U Vranju na primer, novac jeste preusmeren već četvrtu godinu za redom u Fond za lečenje dece i omladine što se u javnosti dočekuje lepo, pogotovo što se svakog decembra objavi kao vest. Pa ipak, kada se ta vest zagrebe ispod površine, slika nije tako ružičasta. Jer 500 000 dinara koji se preusmere krajem godine javno, mogli bi i da se isplaniraju budžetom Grada pa da ne bude "preusmeravanja". Takođe, ono što se ne pominje jesu koncerti koje građani plaćaju svakog septembra u okviru Dana Vranja a i krajem januara kada Vranje proslavlja svoj dan. Iznosi koji se tada potroše višestruko prevazilaze skromnih pola miliona koja se vazda javno "preusmere" umesto da se u startu isplaniraju. 

To je realna opasnost koja se može desiti u svakom gradu. Umesto preusmeravanja novca sa jedne namene za drugu ad hoc, zapravo bi trebalo isplanirati budžet kako valja a u tom procesu konačno bi valjalo da se čuje i glas građana. Peticija nedelju dana pre Nove godine teško da može imati ozbiljnijeg efekta ali takva ista peticija dostavljena u trenutku kad gradske vlasti planiraju budžet ne bi smela da ostane ignorisana pogotovo ako bi se na njoj našao veliki broj potpisa. Do tada, prema svemu sudeći, pevaće se i ove Nove godine na centralnom gradskom Trgu a za sledeću godinu ostaće otvorena mnoga pitanja vezana za sve što iz godine u godinu prati organizaciju ovakvih dešavanja na račun svih građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije