Home  |  Vesti  |  Niš  |  Protestni skup zbog zagađenog vazduha u sredu u preko 20 gradova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

05. 02. 2020.

Autor: I.P. Izvor: City radio

Protestni skup zbog zagađenog vazduha u sredu u preko 20 gradova

U sredu, 5.februara, na platou ispred Tržnog centra "Kalča", aktivisti Građanskog fronta, organizacije koja okuplja brojna lokalna udruženja građanskih aktivista, će od podneva do 16 sati deliti informacije sa građanima o problemu aerozagađenja. Takvi skupovi će sutra biti održani u oko 20 gradova širom Srbije.

"Građani zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema." saopštavaju organizatori protesta u Nišu iz Udruženog pokreta slobodnih stanara.

Izvesno je da je problem aerozagađenja jedan od onih problema koji posebno muče građane ove zime. Brojni srpski gradovi se već nedeljama nalaze na vrhu zagađenosti u svetu što stvara uznemirenje kod stanovništva. Nadležni organi tvrde da nema razloga za paniku i strah pa ipak formiraju radne grupe koje se bave problemom zagađenog vazduha. Građani ne žele odlaganja već žele rešenja i otuda organizovanje protestnih okupljanja na teritoriji cele zemlje.

Kao organizatori protesta potpisnici su brojna udruženja građana iz Srbije:

Građanski front, Ne davimo Beograd, Lokalni front Kraljevo, Inicijativa za Požegu, Građanski front - Vlasotince, Udruzenje gradjana Kriticna masa Kula, Bez straha-Apatin, Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš, Lokalni front Valjevo, Kreativni pogon Novi Sad, Novosadska Biciklistička Inicijativa, GM Optimist Gornji Milanovac, Инђијатива Inđija, Protok21 Smederevo, Crveni Bedževi Smederevo, GI "Priroda i društvo" Subotica - Természet és társadalom PK Szabadka, Локални Фронт Рашка, Centar za devojke/Center for Girls Niš, Eko Vlasina Vlasotince, Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost Bačka Topola, Ekološki pokret Kosjerić, CEKOM, ZORO - Zrenjaninska Omladinska Razvojna Organizacija

U ovu svrhu kreiran je i sajt  https://zacistvazduh.org/ gde se mogu pročitati dodatne informacije o protestima.

Niš je upravo jedan od gradova u kojima aplikacije za merenje zagađenosti vazduha poput Air Visual-a uredno beleže abnormalne vrednosti zagađenja. Zbog toga je formirana radna grupa pri Gradu a povodom zagađenja su održane već i neke akcije i protesti poput stavljanja masaka na spomenike, što su uradili Miloš Bošković i odbornik Srđan Nonić i organizovanja protesta Demokratske stranke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage