Home  |  Vesti  |  Niš  |  Staro groblje čuva proslavljenog komandanta Moravske divizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

08. 02. 2020.

Autor: I.Petrović Izvor: City Radio, Foto: City radio (I.Petrović)

Da njih nije bilo, bilo bi mnogo drugačije 2

Staro groblje čuva proslavljenog komandanta Moravske divizije

Šetnju po Starom groblju nastavili smo, tragajući za drugim sa spiska zaštićenih Zakonom spomenika. Tražili smo pukovnika Milovana S. Nedića. U potrazi za njim prolazimo pored nadgrobnog obeležja porodice industrijalca i osnivača pivare u Nišu, Josifa Apela, potisnutog u zaborav iako se prema njima naziva čitav deo našeg grada – Apelovac.

Poreklom iz Austrougarske, po dolasku u Srbiju, najpre su u Aleksincu otvorili ručnu pivaru. Posle oslobođenja od Turaka u Nišu su sagradili parnu pivaru „Pivara Jovana Apela i sinova“ i otvorili pivnicu. Pivara se prostirala na preko 6 hektara zemlje, koju su otkupili od Turaka. Pivarama je Jovan Apel upravljao do smrti a njegov posao su nakon 1907. nastavili i njegovi sinovi Josif i Hubert, koji su posao upotpunili fabrikom slada u Aleksincu i kao dodatnim proizvodom veštačkim ledom u pivari u Nišu.  Kasnije je pivara u Aleksincu prodata a niška je, iako su njom upravljali u nekim periodima i drugi industrijalci, kao vlasništvo Jovana Apela mlađeg, nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata. Iako se naslednici Jovana Apela nadaju da će im imovina biti nadoknađena kroz proces restitucije, za sada jedino što podseća Nišlije na prvog ozbiljnog industrijalca kod nas jeste ime Apelovac upravo onog dela grada gde se prvobitna a i potonja pivara nalazila i nalazi.

Stižemo do spomenika pukovniku Milovanu S. Nediću. Šćućuren iza sasušenog četinara, ovaj kameni spomenik privlači pažnju i svojom veličinom ali i položajem u samom centralnom delu Starog niškog groblja. Pa ipak, mnoge Nišlije ne znaju ko je bio Milovan S. Nedić. Ništa čudno jer pukovnik Nedić, proslavljeni vojskovođa iz Balkanskih ratova, ovenčan Karađorđevom zvezdom, školovani oficir sa zavidnim znanjem nemačkog jezika za kog je kod pojedinih srpskih vojvoda vladalo mišljenje da je „tvrdoglav i nepokoran“, svoju najvažniju, životnu bitku izgubio je upravo u Nišu 1913. gde je i sahranjen.

Za razliku od mnogih drugih znamenitih ljudi koji počivaju u Nišu, bilo da su u njemu rođeni, živeli ili samo preminuli, ovaj rođeni Šumadinac iz Knića nije nepoznat poznavaocima  i ljubiteljima istorije. Naprotiv, brojni su tekstovi o velikom junaštvu pukovnika Milovana S. Nedića, a postoje i autentične fotografije koje svedoče o retko sposobnom i hrabrom komandantu Moravske divizije.

Ti tekstovi govore o neverovatnim pobedama „Moravaca“ pod vođstvom Nedića u Prvom Balkanskom ratu nad Turcima kod Merdara, Prištine, Kičeva, Bitolja, u slavnoj Kumanovskoj bici. Iz njih saznajemo i to, da iako je bio nesumnjivo jedan od najtalentovanijih komandanata, zbog spletki i laži koje su se o njemu širile, nikada nije unapređen u zasluženi čin generala ali da je priznanje dobio od neprijatelja, zapovednika turske vojske koji su ga zbog veštine i hrabrosti nazvali Gazi Neda Paša a njegove „Moravce“ nepobedivom divizijom.

Ništa manje hrabrosti, Nedić nije pokazao ni u Drugom Balkanskom ratu, u bitkama kod Ćustendila a naročito u čuvenoj bici za Crni kamen koja će se pokazati prelomnom za pobedu u ratu sa Bugarskom.

Nakon potpisanog primirja pukovnik Nedić je trebalo da bude komandant Bregalničke granične divizije ali se razboleo i septembra 1913. u Nišu podlegao posledicama kolere. Otuda je i sahranjen na našem Starom groblju o čemu svedoči i kameni spomenik na kome dominira srpski grb i natpis „Zahvalna otadžbina“.

(nastaviće se)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage