Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

14. 04. 2020. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio, video: Novosti

Suze, kiša i poslednji pozdrav velikom niškom hirurgu

Večeras se u svim delovima grada tačno u 20 sati, prolomio najpre aplauz a potom i zvuk "Marša na Drinu". Baš kao što je pre smrti poželeo, Niš se od velikog lekara, hirurga, čoveka Miodraga Lazića, koji je preminuo od posledica korona virusa oprostio uz zvuke te melodije.

Teško da nekome u Nišu večeras oko nije zasuzilo. Imaju Nišlije i te kako razloga za suze svih proteklih dana. Odlaze dobri ljudi, naše komšije. Kosi ih bolest mnogo brže nego što se o tome govori, u mnogo većem broju nego što se to saopštava, mnogo mlađi nego što to zvanična državna statistika kaže. Odlaze, uprkos naporima lekara, nadljudskom zalaganju medicinskih sestara.  I svaki je odlazak jednako bolan, za porodicu, za zajednicu. Jer, posle ove epidemije ništa više nikada neće biti isto.

Tvrde su Nišlije na suzu. Izdržao je ovaj grad mnogo toga, bez kuknjave, ljutnje, besa. Vazda bilo.

Smrt dr Miodraga Lazića nas je zatekla nespremne, iako smo znali da je oboleo "na prvoj liniji fronta" protiv korone. Nekako se činilo da je nemoguće da ode tek tako lekar koji je preživeo ratna stradanja kao proslavljeni ratni hirurg, koji je i u mirnodopsko vreme mnoge živote spasao. Otišao je. Onako kako je želeo.

I zato valjda ovolika količina emocija i tuge večeras u našem gradu. Otuda suze koje priznajemo jedni drugima u inboksu porukama. Nije ih okinuo strah nego tuga, nije ih oslobodio samo "Marš na Drinu" i ta tužna truba koja nekako oblikuje naše postojanje, oslobodila ih je nagomilana patnja zbog svih ljudi poslednjih nedelja preminulih od nevidljive pošasti koja nam se uvukla u živote i promenila ih za 360 stepeni.

Upravo to nam je trebalo ove kišne večeri u Nišu. Da izdušimo i nastavimo dalje. Jer, ma šta teoretičari zavera govorili, zli virus je stvaran i napada bez razmišljanja i državnike i prosjake, i policajce i vojnike, i radnike i lekare i medicinske sestre i spremačice po bolnicama. Neki se oporave, neki pokleknu. Neki ne stignu ni da se oproste od porodica, neki kao omiljeni dr Laza ostave poruku svima jer odbijaju da odu tiho. 

Mnoga će pitanja morati da budu postavljena. Ako ne sada, onda kad pošast prođe. I mnoga - neće biti prijatna. Odgovor na njih dovešće nas do stvari koje verovatno slutimo. Da ih ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ikada ponove.

Lepo je i tužno bilo večeras u Nišu. Oprostio se tužni grad kako je najbolje znao i umeo od jednog od najboljih lekara koje je iznedrio. Onako kako je on želeo - ispratio ga je u večnost.  Po kiši i tišini koja se ponovo nadvila nad grad.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije