Home  |  Vesti  |  Niš  |  SNS aktivisti bakljadom kao odgovor na "šerpanje" umalo izazvali požar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

29. 04. 2020. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Južne vesti

SNS aktivisti bakljadom kao odgovor na "šerpanje" umalo izazvali požar

Sinoć se, tačno u pola 9, u Somborskom bulevaru u Nišu, dogodio incident kada su nakon "bakljade" u organizaciji Srpske napredne stranke organizovane na terasi stana lokalnog funkcionera naprednjaka, bačene baklje upalile tendu na piljari, u prizemlju zgrade.

Inače, "bakljade" su organizovane kao kontraprotest građanskim protestima "Bukom protiv diktature" koji se već četiri dana održavaju širom zemlje tako što građani nezadovoljni stanjem u zemlji prave u 20 sati i 5 minuta buku sa balkona stanova tako što udaraju u šerpe, sviraju ili puštaju glasno muziku.

Da će kontraprotesta biti moglo se saznati iz najave poslanika SNS, Vladimira Đukanovića  u Skupštini Srbije, kad je bukvalno pozvao simpatizere i članove stranke da od sinoć krenu u kontra akciju.  

U Nišu su se i sinoć u 20 i 5 oglasili ljudi sa mnogih terasa i balkona i opšti je utisak da je buka iz večeri u veče sve glasnija.  U pola 9 su se oglasili i naprednjaci tako što su palili baklje i skandirali pogrde upućene jednom od opozicionih političara iz Saveza za Srbiju, Draganu Đilasu. Ta ista scena je viđena na nekoliko delova grada, uglavnom sa krovova zgrada. U nekim delovima je došlo do, kako je neko na fejsbuku nazvao, "balkonskog rata". Sa jedne strane su bili naprednjaci sa zastavama stranke, bakljama i skandiranjem protiv Đilasa, a sa druge strane su im uzvraćali građani nezadovoljni vlašću i situacijom u zemlji, skandiranjem, lupanjem u šerpe i puštanjem pesama: Pada Vlada, Diktatore, Bagra, nedavno uhapšene Jovane Popović.

Posebno je napeto bilo u Somborskom bulevaru gde su "bakljaši" umalo izazvali požar. Atmosferu koja je tamo zavladala opisala je glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, Gordana Bijeletić, koja je čitav incident videla. Kako je navela, situacija je bila na ivici incidentne. Nakon što su sa terase jednog funkcionera niških naprednjaka razvili partijsku zastavu i upalili baklje, te skandirali uvredljivo Draganu Đilasu, potpomognuti razglasom smeštenim u zgradu u izgradnji Tončev gradnje, u koju su i ušli članovi SNS, iz nje skandirali i dobacivali građanima koji su im sporadično dovikivali, dogodila se umalo veća nesreća.

"Baklje su bačene na ulicu, pale su na tendu piljare koja je u prizemlju. Počela je da gori, ali su komšije sa terasa sipale vodu i spasili da se vatra ne proširi. Došli su i vlasnici koji žive u blizini, počeli da gase, a došla je i policija i vatrogasci" - opisala je Gordana Bijeletić, novinarka incident.

I čitav sat nakon incidenta, policija je patrolirala krajem, a Gordana je za City radio potvrdila da su se građani jako uznemirili zbog svega što se večeras događalo.

Da se radi o logistički potkrepljenoj akciji, rukovođenoj iz jednog centra, a ne spontanoj reakciji simpatizera, lako se dalo zaključiti, s obzirom da su društvene mreže preplavile slike iz kojih se jasno vidi da je u svim gradovima potpuno isti scenario primenjen. Bakljada i skandiranje jedne iste parole. Građani su delili i fotografije i snimke učesnika bakljade u grupama na ulici, snimljene u vreme policijskog časa, kad je građanima zabranjeno kretanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage