Home  |  Vesti  |  Niš  |  Borba za sunce i zelenilo a protiv izgradnje novih zgrada u Gornjomatejevačkoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

05. 06. 2020. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio, Južne vesti

Borba za sunce i zelenilo a protiv izgradnje novih zgrada u Gornjomatejevačkoj

"Ranč prokletih" “Bolje višnje nego zgrade”, "Hoćemo zelenu površinu", samo su neki od transparenata koje su u znak protesta razvili na zgradi u kojoj žive stanari u Gornjomatejevačkoj ulici. To se dogodilo nakon što su saznali da će se u blizini njihove zgrade umesto zelene površine graditi još stambenih objekata i da su za to izdate dozvole. Intenzivna pobuna isticanjem transparenata traje već 7 dana, a transparenata je iz dana u dan sve više na zgradama u naselju.

Ukoliko se saznanja koja imaju stanari Gornjomatejevačke obistine, ostaće bez sunca i svetlosti, zelenila, zdrave životne sredine, ali, kako kažu, neće imati  ni izlaz na ulicu, a vatrogasni kamioni i kola Hitne pomoći neće moći da priđu.  

Građani traže pomoć Grada. Njihov predlog je da zemljiste preuzme Grad, a investitoru dozvoli da na drugoj lokaciji gradi, te da se u njihovom naselju uz ulicu napravi šetaliste i zelena površina sa osvetljenjem.

“Tražimo pomoć Opštine Pantelej, Niša i Srbije, da bi nam naselje imalo bar jednu zelenu površinu”, kaže Milan Vučković, predstavnik ulaza 112 ž iz Gornjomatejevačke, za City radio.

“Obratili smo se gradskom urbanisti, komisiji za planove, sekretaru uprave za planiranje i gradonačelniku, a dobili odgovore jedino od gradonačelnika da smo apsolutno u pravu i da nas podržava, ali da je za to nadležna Uprava za planiranje. Zemljište je u vlasnistvu od 31. januara ove godine, Dicko gradnje”, kaže Milan Vučković.

Kada su kupovali stanove 2013. godine bili su uvereni da će ispred svoje zgrade imati zelenilo i prostor za šetnju, a deca za igru.  Njihova želja je da nakon 10 godina života u ovom naselju konačno dobiju uređeno šetaliste sa zelenom površinom i osvetljenjem.

“Kada smo kupovali stan u izgradnji, konkretno ja, mada i ostale komšije sa kojima sam pričao, 2012-2013, od investitora "Milenović gradnja" sam dobio informaciju da će ispred zgrade proći ulica sa širokim trotoarom, drvoredom i osvetljenjem. Baš iz tog razloga sam izabrao zapadnu stranu da bih imao pogled na ulicu, a ne da pijem sa komšijom kafu preko terase. Želja celog naselja je da imamo uređeno šetaliste sa zelenom površinom i osvetljenjem, jer mi ovde nemamo osvetljenje već 10 godina i više. Od protesta ne da ne odustajemo, nego se širimo velikom brzinom, ljudi su kivni i besni i spremni su na svaki vid protesta, biće jos više transparenata i hvala bogu da se celo naselje ujedinilo”, rekao nam je Milan Vučković.

Kako kažu stanari ove ulice transparenti su samo početak borbe. Oni pozivaju i stanare okolnih zgrada da im se pridruže i da predaju peticiju protiv izgradnje zgrade koja će im zaklanjati vidik i sunce. Jedinstveni su u stavu da se izbore za zelenilo oko svojih zgrada, tražeći od nadležnih da stopiraju mogućnost izgradnje još jednog stambenog objekta.

Inače, intenzivna pobuna isticanjem transparenata počela je pre oko 7 dana, kada su i saznali da će se u višnjaru ispred njihove zgrade graditi uske, visoke i dugačke zgrade.

Kako su objavile Južne vesti, sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju Niša Igor Igić kaže da oni samo sporovode planski dokument, kao i da je on ispoštovan kada je reč o udaljenosti dve zgrade, i da nijednim planskim dokumentom tu zelenilo nije bilo predviđeno.

Stanari kažu da je dozvola za gradnju po zakonu, ali oni to nisu znali kada su se naseljavali. Sve ih se više okuplja oko ove inicijative, a za sada imaju samo, kako nam potvrđuju, moralnu podršku gradonačelnika, koji im je rekao da su u pravu u vezi sa zahtevima.

“Osim moralne podrske gradonačelnika, nismo dobili nikakvo uveravanje da će se Grad založiti za naš problem, ali ne odustajemo”.

Za sada nemaju nikakav garant da će ih Grad ili bilo ko od nadležnih podržati u stopiranju gradnje i očuvanju ovog prostora za koji bi voleli da bude lepo uređena parkovska površina puna zelenila, u naselju gde je već previše stambenih objekata građenih jedan uz drugi.

Celo naselje se ujedinilo i ne odustaju, transparenata na zgradama je sve više, a građani su spremni za svaki vid protesta, rekao je Milan Vučković iz Gornjomatejevačke za City radio.  

  

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

05.06.

2020.

Komsija [neregistrovani] u 12:53

Ranc prokletih

Bravo za objavu,treba konacno zustaviti ovu anarhiju,ovde je rec o mitu i korupciji investitora i nekih celnika.ja neznam koji je taj genije dao dozvolu da se gradi na 3 metra zgrada od zgrade,pogledajte bul.nemanjica e to je planiranje gde imate i setalista parkove igralista itd.ovo je lopovluk...sta bi bilo da su svi ti koji potpsuju planove zitelji tog naselja..

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage